Besplatna
registracija

Besplatna
registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Besplatna registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Kava

Kava

32 proizvoda 4 trgovine
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena

Sortiraj
 

Često postavljana pitanja

Dehidrira li kava tijelo?

Prije se vjerovalo da kava ima diuretski učinak, ali nedavna istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija kave ne dehidrira tijelo. Kofein ima blagi diuretski učinak, ali se tijelo brzo prilagođava redovitim korisnicima. Dakle, kava može biti dio ukupnog dnevnog unosa tekućine, ali naravno, voda ostaje glavni izvor hidratacije.

Kako pravilno čuvati kavu da bi dulje ostala svježa?

Kavu treba čuvati dalje od svjetlosti, vlage, zraka i topline, jer su to glavni čimbenici koji ubrzavaju njezino starenje. Najbolji uvjeti čuvanja: U hermetički zatvorenoj posudi (idealno vakuumski). Na hladnom i suhom mjestu (ne u hladnjaku, jer kondenzacija može pokvariti zrna). Ne izlagati suncu ili blizu štednjaka. Svježe pržena kava zadržava svoj vrhunski okus oko 2-4 tjedna od datuma prženja. Zrna kave se puno bolje čuvaju od mljevene kave.

Je li mljevena kava niže kvalitete u usporedbi sa zrnima kave?

Da, mljevena kava vrlo brzo gubi aromu i okus, jer kofeinska ulja i aromatski spojevi isparavaju čim kava dođe u kontakt sa zrakom. Kada kavu meljete neposredno prije pripreme, maksimalno čuvate okus i miris, složenost arome i optimalnu razinu svježine. Industrijski mljevena kava često gubi dio svoje kvalitete zbog dugotrajnog skladištenja i izlaganja zraku, čak i u zatvorenim pakiranjima. Ako želite najbolji okus - investirajte u mlinac za kavu i meljite neposredno prije kuhanja.

Koja je razlika između Arabice i Robuste?

Arabica (Coffea arabica) i robusta (Coffea canephora) dvije su najčešće vrste kave koje se koriste u komercijalnoj proizvodnji, a razlike su značajne. Arabica ima nježniji, složeniji okus, često s notama voća, cvijeća i blagom kiselošću. Sadrži manje kofeina (oko 1,2–1,5%) i koristi se u premium kavama i specijalitetima. Robusta ima jači, gorki okus, više zemljanih i orašastih tonova, često prisutna u espressu zbog bolje kreme. Sadrži više kofeina (oko 2,2–2,7%) i često je jeftinija od Arabice. Mnoge mješavine kombiniraju obje vrste kako bi se postigla ravnoteža okusa i jačine. Ljubitelji blaže i aromatičnije kave obično preferiraju 100% arabicu, dok oni koji žele jaču i intenzivniju kavu biraju mješavine s robustom.

Je li kava zdrava ili štetna?

Kava, kada se konzumira umjereno (2-4 šalice dnevno), može imati brojne pozitivne učinke na zdravlje: Poboljšava koncentraciju i budnost zahvaljujući kofeinu; bogata je antioksidansima koji mogu doprinijeti smanjenju upalnih procesa; studije pokazuju da umjerena konzumacija može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti i nekih srčanih bolesti. Međutim, prekomjerna konzumacija (preko 400 mg kofeina dnevno) može uzrokovati nesanicu, nervozu, ubrzan rad srca i povećanu želučanu kiselost kod osjetljivih osoba. Za trudnice i dojilje preporučuje se ograničavanje na 1-2 šalice dnevno. Dakle, ključ je u umjerenosti i odabiru kvalitetne kave, bez previše dodataka poput šećera i vrhnja.

Koje su glavne vrste kave i kako se razlikuju?

Dvije najpoznatije i najčešće korištene vrste kave su Arabica (Coffea arabica) i Robusta (Coffea canephora). Arabica čini oko 60–70% svjetske proizvodnje. Ima blaži, aromatičniji okus, niži postotak kofeina i često je skuplja. Uzgaja se na većim nadmorskim visinama (npr. Etiopija, Kolumbija, Brazil). Robusta ima jači, gorki okus, više kofeina i otpornija je na bolesti. Idealna je za mješavine espressa i popularna je u industrijskoj upotrebi. Postoje i specijaliteti poput Liberice i Excelse, ali su rijetki i uglavnom su prisutni u specijaliziranim trgovinama. Mješavine Arabice i Robuste najčešći su izbor kod komercijalnih brendova jer kombiniraju kremastu teksturu i izraženu aromu.

 
 
 

 

Kava – svakodnevni ritual, energija i užitak u šalici

Kava je mnogo više od napitka – ona je navika, kultura, užitak i energija u šalici. Bilo da dan započinjete uz tihu pripremu turske kave, oslanjate se na brzu i praktičnu instant kavu, uživate u aromatičnoj filter kavi ili se prepuštate punom okusu koji pruža espresso kava u zrnu, izbor je velik i prilagođava se svakom stilu života i ukusu.

Espresso kava u zrnu – snaga okusa i svježine

Za sve koji žele potpunu kontrolu nad pripremom, espresso kava u zrnu pruža najautentičnije iskustvo. Zrna se melju neposredno prije pripreme, čime se čuvaju prirodna ulja i arome koje daju karakterističan okus kavi. Bilo da koristite ručne mlince ili automatske aparate, pravilno mljevena kava za espresso omogućava snažan i bogat okus s finom kremom na vrhu. Zrna dolaze iz različitih regija svijeta – Etiopije, Kolumbije, Brazila, Indije – i nude raznovrsne profile okusa: čokoladne, orašaste, citrusne ili začinske note.

Kava za espresso – profesionalan rezultat kod kuće

Ako volite intenzivan, koncentriran okus i gustu, zlatnu kremu, kava za espresso pravi je izbor. Dostupna u mljevenoj ili zrnatoj varijanti, pogodna je za sve espresso aparate – od profesionalnih do kućnih. Ova vrsta kave često se koristi i u kombinaciji s mlijekom, za pripremu napitaka poput cappuccina, macchiata ili lattea.

Instant kava – brzo rješenje bez kompromisa

Instant kava je izbor svih onih koji žele brz i jednostavan način pripreme, ali žele zadržati omiljeni okus. Instant kava priprema se samo dodavanjem vode ili mlijeka i idealna je za užurbani način života. Danas postoje brojne varijante: klasična instant kava, 3u1 mješavine s mlijekom i šećerom, kao i napici s aromama poput vanilije, karamele ili lješnjaka. Praktična je i za putovanja, ured ili svakodnevne pauze.

Filter kava – za duže uživanje

Filter kava pruža blaži, aromatičniji okus i često se pije u većim količinama. Priprema se pomoću aparata za filter kavu, koji ravnomjerno propuštaju toplu vodu kroz mljevenu kavu u papirnatom ili trajnom filtru. Rezultat je bistra, lagana i kompleksna kava koju možete piti duže bez osjećaja gorčine. Idealna je za urede, sastanke ili jutarnje rutine kod kuće.

Turska kava – klasik koji odolijeva vremenu

Priprema turske kave podrazumijeva kuhanje u džezvi, uz pažljivo doziranje kave, vode i šećera. Ovaj način pripreme daje gustu i jaku kavu sa sedimentom na dnu, koja se pije polako i najčešće uz razgovor. Uz nju se često poslužuje ratluk, kocka šećera, komadić čokolade ili keksić. Domaća (turska) kava duboko je ukorijenjena u našoj tradiciji i i dalje je jedan od najomiljenijih načina pripreme kave.

Kapsule za kavu – suvremeni užitak

Kapsule za kavu postale su sinonim za praktičnost i brzinu, ali i za dosljednu kvalitetu. Svaka kapsula sadrži optimalnu količinu kave, zatvorenu u hermetičko pakiranje koje čuva svježinu i aromu. Pritiskom na gumb dobivate espresso, cappuccino ili latte kao iz kafića – bez nereda, čekanja ili posebne vještine. Dostupne su kapsule različitih okusa, jačina i podrijetla, a brendovi poput Nespresso i Dolce Gusto nude širok izbor.

Priprema kave

Priprema kave je vještina koja zahtijeva preciznost i pažnju. Odabir pravilno mljevene kave, podešavanje temperature vode i točno mjerenje sastojaka ključni su koraci ka savršenoj šalici kave. Bez obzira koristi li se espresso aparat, filter aparat, aparat za tursku kavu ili tradicionalne metode poput cijeđenja, svaki način pripreme kave donosi svoje jedinstvene arome i teksture.