Besplatna
registracija

Besplatna
registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Besplatna registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Brašno i mlinarski proizvodi

40 proizvoda 1 trgovina
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena

Sortiraj
 

Zanimljivi proizvodi te očekuju u srodnim kategorijama

Ne zanemarite povezane kategorije

Često postavljana pitanja

Što znači oznaka T-400, T-500, T-850 na pakiranju brašna?

Ove oznake označavaju vrstu brašna prema količini mineralnih tvari koja ostaje nakon pečenja 100 g brašna: T-400: Najfinije bijelo brašno, pogodno za kolače, kekse i peciva. T-500: Univerzalno brašno, koristi se za kruh, peciva i tijesto srednje tvrdoće. T-850 i T-1100: Tamnije i manje rafinirano brašno, bogatije vlaknima - za integralni kruh i peciva. T-1600 i više: Vrlo tamno, gotovo integralno brašno s visokom nutritivnom vrijednošću. Veći broj = više hranjivih tvari, ali i grublja tekstura i specifičniji okus.

Sadrži li brašno gluten?

Da - pšenično, raženo, ječmeno i pirovo brašno sadrže gluten, protein koji tijestu daje elastičnost. Gluten je važan za izradu kruha i peciva, ali ga osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten moraju izbjegavati. Za prehranu bez glutena koristi se kukuruzno brašno, rižino, heljdino, proseno, slanutko, bademovo ili kokosovo brašno. Ambalaža proizvoda bez glutena uvijek treba imati oznaku "bez glutena" ili odgovarajući simbol.

Kako odabrati pravo brašno ovisno o namjeni?

Izbor brašna ovisi o receptu i željenoj teksturi. Za kruh: Tip 500, 850 ili integralno - pruža strukturu i bogat okus. Za kolače i peciva: Tip 400 – bijelo, glatko brašno koje daje mekano i prozračno tijesto. Za pizzu: Brašno s većim udjelom proteina (T-500 ili specijalizirano brašno za "pizza"). Za palačinke i kekse: Meko bijelo brašno (T-400). Za dijetalnu prehranu: Pirovo ili integralno brašno zbog većeg udjela vlakana. Prilikom kupnje obratite pozornost na ambalažu, rok trajanja i oznake poput "bio", "mljeveno na kamenu", "bez dodataka".

Koje su glavne vrste brašna i kako se razlikuju?

Brašno se klasificira prema vrsti žitarica i stupnju obrade. Najčešće vrste su pšenično bijelo brašno - najčešće korišteno, glatke strukture, sadrži malo vlakana jer se dobiva mljevenjem samo unutarnjeg dijela zrna; integralno pšenično brašno - bogatije je vlaknima, vitaminima i mineralima; kukuruzno brašno - koristi se za proju, kačamak, tortilje; bez glutena; pirovo brašno - lako probavljivo, sadrži gluten, ali u manjoj mjeri od pšenice; raženo brašno - tamnije, bogato vlaknima, koristi se u integralnim i kiselim pecivima. Razlikuju se i po vrsti (npr. T-400, T-500, T-850, T-1100), što označava sadržaj pahuljica (mineralnih tvari) - što je veći broj, to je brašno manje rafinirano i hranjivije.

Koja je razlika između krupice i palente?

Iako su oba mljeveni proizvodi, rade se od različitih žitarica te imaju različite teksture i namjene. Pšenična krupica dobiva se od pšenice, svijetložute je boje i finije strukture. Koristi se za kašu, griz okruglice, kolače. Palenta se dobiva od kukuruza, zlatnožute je boje, veće je i zrnastije. Najčešće se kuha kao prilog ili peče. Danas možete pronaći krupicu od riže, heljde i prosa, kao i instant verzije oba proizvoda.

 
 

 

Brašno i mlinski proizvodi – nezamjenjivi sastojci domaće kuhinje

Brašno je osnovni sastojak u mnogim kulinarskim receptima diljem svijeta. Od tradicionalnih kruhova do delikatnih slastica, brašno je neizostavan dio mnogih kuhinja. Brašno, kao i ulje, sol i šećer, spada među osnovne namirnice koje se nalaze u svakom kućanstvu.

U svakoj kuhinji, bilo tradicionalnoj ili modernoj, brašno i razni mlinski proizvodi zauzimaju središnje mjesto u pripremi obroka. Od kruha, tijesta za pizzu, kolača i palačinki, pa sve do kaša, pita i slastica – ove osnovne namirnice čine srž svakodnevnog kuhanja i pečenja. Stoga je važno odabrati pravu vrstu brašna za odgovarajuću vrstu tijesta.

Različite vrste brašna – koje odabrati?

Najzastupljenije u kućanstvima je pšenično brašno za sve namjene, koje se koristi u najrazličitijim jelima – od kora za pite, do peciva i torti. Ovo brašno ima srednju finoću i dobro balansira između elastičnosti i mekoće.

Za laganije i prozračnije kore koristi se brašno tip 400, poznato po glatkoj teksturi i svijetloj boji. Idealno je za kolače, biskvite i razne deserte.

Ako ste ljubitelj talijanske kuhinje, posebno tijesta i pizze, tada je brašno za pizzu pravi izbor – sadrži više glutena, što doprinosi elastičnosti tijesta i savršenoj hrskavosti kad se ispeče.

Sve veći broj ljudi okreće se zdravijim opcijama, pa su integralno brašno, speltino brašno i kukuruzno brašno sve prisutniji na tržištu. Integralno brašno sadrži cijelo zrno pšenice, bogato vlaknima i vitaminima, pogodno za kruhove i projice koje duže zasićuju. Speltino brašno ima blaži okus i više proteina od obične pšenice, dok je kukuruzno brašno osnova za pripremu domaće proje, kaša i bezglutenskih proizvoda.

Mlinski proizvodi – palenta i krupica za svakodnevne obroke i posebne prilike

Mlinski proizvodi obuhvaćaju širok spektar namirnica koje su osnova za mnoge tradicionalne i moderne recepte. Palenta je jedno od najpopularnijih jela u Hrvatskoj – lagana, brzo se priprema i odlično se kombinira sa sirom, vrhnjem, mlijekom ili čak kao prilog uz mesna jela. Jedan od najpopularnijih brendova je Dr. Oetker palenta, zahvaljujući pouzdanom kvalitetu i brzoj pripremi.

Krupica je nezamjenjiv kada je riječ o doručku ili dječjim obrocima. Pšenična krupica koristi se za pripremu kaša, griz-knedli, nadjeva za kolače, a vrlo je zasitna i lako probavljiva. Za osobe koje izbjegavaju gluten ili žele laganiji obrok, sve češći izbor je rižina krupica, koja se pravi od mljevene riže i ima blag okus.

Korisni savjeti za kupnju i upotrebu

Kada kupujete brašno, obratite pažnju na tip (npr. brašno tip 400) jer on određuje stupanj finoće i sadržaj – što utječe na ponašanje tijesta tijekom miješenja. Svježe brašno ima blag miris, ne smije biti vlažno niti grudasto. Kod integralnih i specijalnih brašna, pazite na rok trajanja jer se zbog višeg udjela masnoća brže kvare.

Za mlinske proizvode, birajte provjerene brendove koji jamče kvalitetu i kontrolu proizvodnje. Uvijek čuvajte palentu i gris na suhom i tamnom mjestu, u dobro zatvorenoj ambalaži.