Brašno je osnovni sastojak u mnogim kulinarskim receptima diljem svijeta. Od tradicionalnih kruhova do delikatnih slastica, brašno je neizostavan dio mnogih kuhinja. Brašno, kao i ulje, sol i šećer, spada među osnovne namirnice koje se nalaze u svakom kućanstvu.
U svakoj kuhinji, bilo tradicionalnoj ili modernoj, brašno i razni mlinski proizvodi zauzimaju središnje mjesto u pripremi obroka. Od kruha, tijesta za pizzu, kolača i palačinki, pa sve do kaša, pita i slastica – ove osnovne namirnice čine srž svakodnevnog kuhanja i pečenja. Stoga je važno odabrati pravu vrstu brašna za odgovarajuću vrstu tijesta.
Najzastupljenije u kućanstvima je pšenično brašno za sve namjene, koje se koristi u najrazličitijim jelima – od kora za pite, do peciva i torti. Ovo brašno ima srednju finoću i dobro balansira između elastičnosti i mekoće.
Za laganije i prozračnije kore koristi se brašno tip 400, poznato po glatkoj teksturi i svijetloj boji. Idealno je za kolače, biskvite i razne deserte.
Ako ste ljubitelj talijanske kuhinje, posebno tijesta i pizze, tada je brašno za pizzu pravi izbor – sadrži više glutena, što doprinosi elastičnosti tijesta i savršenoj hrskavosti kad se ispeče.
Sve veći broj ljudi okreće se zdravijim opcijama, pa su integralno brašno, speltino brašno i kukuruzno brašno sve prisutniji na tržištu. Integralno brašno sadrži cijelo zrno pšenice, bogato vlaknima i vitaminima, pogodno za kruhove i projice koje duže zasićuju. Speltino brašno ima blaži okus i više proteina od obične pšenice, dok je kukuruzno brašno osnova za pripremu domaće proje, kaša i bezglutenskih proizvoda.
Mlinski proizvodi obuhvaćaju širok spektar namirnica koje su osnova za mnoge tradicionalne i moderne recepte. Palenta je jedno od najpopularnijih jela u Hrvatskoj – lagana, brzo se priprema i odlično se kombinira sa sirom, vrhnjem, mlijekom ili čak kao prilog uz mesna jela. Jedan od najpopularnijih brendova je Dr. Oetker palenta, zahvaljujući pouzdanom kvalitetu i brzoj pripremi.
Krupica je nezamjenjiv kada je riječ o doručku ili dječjim obrocima. Pšenična krupica koristi se za pripremu kaša, griz-knedli, nadjeva za kolače, a vrlo je zasitna i lako probavljiva. Za osobe koje izbjegavaju gluten ili žele laganiji obrok, sve češći izbor je rižina krupica, koja se pravi od mljevene riže i ima blag okus.
Kada kupujete brašno, obratite pažnju na tip (npr. brašno tip 400) jer on određuje stupanj finoće i sadržaj – što utječe na ponašanje tijesta tijekom miješenja. Svježe brašno ima blag miris, ne smije biti vlažno niti grudasto. Kod integralnih i specijalnih brašna, pazite na rok trajanja jer se zbog višeg udjela masnoća brže kvare.
Za mlinske proizvode, birajte provjerene brendove koji jamče kvalitetu i kontrolu proizvodnje. Uvijek čuvajte palentu i gris na suhom i tamnom mjestu, u dobro zatvorenoj ambalaži.