Besplatna
registracija

Besplatna
registracija

Ugrij svoj dom pametno!

Brži i bolji telefoni

Besplatna registracija

Ugrij se pametno!

Brži i bolji telefoni

Tjestenine

8 proizvoda 1 trgovina
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena

Sortiraj
 

Često postavljana pitanja

Koje vrste tjestenine postoje?

Postoji veliki izbor tjestenine: suha, svježa, cjelovita, bezglutenska, od pšeničnog brašna, pira ili rižinog brašna. Suha tjestenina dulje traje i najčešće se koristi u svakodnevnom kuhanju, dok je svježa tjestenina mekša i brže se kuha. Integralna i bezglutenska tjestenina zdrave su alternative za ljude koji žele više vlakana ili imaju intoleranciju na gluten.

Razlikuje li se okus tjestenine od cjelovitih žitarica ili bezglutenske tjestenine?

Tjestenina od cjelovitih žitarica ima jači, orašastiji okus i više vlakana, što je čini zdravijom alternativom običnoj tjestenini od pšenice. Tjestenina bez glutena može se napraviti od riže, kukuruza, soje ili heljde, a tekstura može biti nešto mekša ili manje elastična, stoga je važno prilagoditi vrijeme kuhanja.

Treba li tjesteninu ispirati nakon kuhanja?

Općenito, tjesteninu ne treba ispirati nakon kuhanja jer ispiranjem uklanjamo škrob koji pomaže da se umak bolje zalijepi za tjesteninu. Iznimka su salate od tjestenine, gdje se tjestenina ispire hladnom vodom kako bi se zaustavilo kuhanje i spriječilo lijepljenje.

Gubi li tjestenina svoju nutritivnu vrijednost tijekom kuhanja?

Tjestenina zadržava većinu ugljikohidrata i minerala, ali predugo kuhanje može smanjiti sadržaj vitamina B i promijeniti teksturu. Kuhanje al dente ne samo da poboljšava teksturu i okus, već i pomaže u očuvanju nutritivne vrijednosti. Integralna i tjestenina bez glutena zadržavaju više vlakana i proteina, pa su bolja nutritivna opcija.

Što znači "al dente" i zašto je važan?

"Al dente" znači da je tjestenina kuhana tako da je mekana izvana, ali malo čvrsta u sredini. To je najpoželjnija tekstura jer se tjestenina bolje probavlja i zadržava svoju nutritivnu vrijednost. Također, tjestenina al dente bolje upija umake i daje jelima ugodniju teksturu. Prekuhana tjestenina postaje kašasta i gubi okus i oblik.

 
 
 

 

Raznovrstan izbor za svaki dan i svaki obrok

Tjestenina je mnogo više od običnog priloga – ona je temelj cjelovitih jela, često glavni sastojak obiteljskih obroka i specijaliteta koji spajaju jednostavnost i eleganciju. Bilo da pripremate brzi ili nedjeljni obiteljski ručak, lako se uklapa u različite recepte – od klasičnih domaćih jela do modernih varijanti.

Tjestenina dolazi u raznim oblicima – rezanci, makaroni, špageti, njoki – a zahvaljujući svojoj svestranosti, može se pripremiti na stotine načina. Djeca je obožavaju, lako se kombinira s umacima, povrćem, mesom ili sirom, a istovremeno se brzo kuha i pruža osjećaj sitosti.

Bezglutenske i domaće varijante

Za sve koji imaju intoleranciju na gluten ili ga žele izbjeći, danas su dostupne brojne bezglutenske tjestenine. Napravljene od kukuruznog, rižinog, slanutkovog ili sojinog brašna, ove tjestenine nutritivno su bogate i odličan izbor za one koji prate posebne prehrambene režime. Bezglutenski špageti i makaroni savršeno se kombiniraju s klasičnim umakom od rajčice, pestom ili laganim povrtnim umacima.

S druge strane, ljubitelji tradicionalne pripreme često se odlučuju za izradu rezanaca kod kuće. Uz aparat za izradu tjestenine, priprema domaćih rezanaca s jajima postaje jednostavna i brza. Svježe pripremljena tjestenina kuha se kraće, ima puniji okus i savršeno pristaje uz guste juhe, domaće variva ili gulaš.

Popularni oblici i okusi: makaroni, njoki, špageti i lazanje

Makaroni sa sirom su klasik koji nikada ne izlazi iz mode – kremasto, toplo i zasitno jelo koje vole i djeca i odrasli. Cijene makarona variraju ovisno o brendu i sastavu, ali najčešće se kreću između 1 i 3 eura za pakiranje od 400–500 g. Kada se dodaju parmezan ili mozzarella i lagani umak od rajčice, dobiva se potpun obrok uz minimalan trud.

Jednako popularni su i špageti carbonara – jelo koje se priprema sa slaninom, vrhnjem i jajima, i oslanja se na bogat, kremast okus. Koristite li Barilla špagete, postići ćete profesionalni rezultat i u vlastitoj kuhinji.

Za zapečena jela tu su kore za lazanje, koje možete puniti mesnim ili vegetarijanskim nadjevima, bešamel umakom i sirom. Kupite li gotove kore za lazanje, priprema postaje znatno lakša jer su često prethodno kuhane i spremne za pečenje bez dodatne obrade.

Posebno mjesto zauzimaju njoki – male kuglice od krumpirovog tijesta koje se brzo kuhaju i savršene su za posluživanje s umakom od maslaca i kadulje, rajčicom, vrhnjem ili čak pestom.

Brendovi, cijene i kvaliteta

Kada govorimo o industrijski proizvedenoj tjestenini, Barilla tjestenina jedan je od vodećih izbora među potrošačima. Njihova ponuda uključuje sve – od klasičnih špageta, fusila, penna rigatea do specijaliziranih proizvoda poput bezglutenskih špageta, kora za lazanje, kao i integralnih i proteinski obogaćenih varijanti. Zahvaljujući talijanskoj kvaliteti i strogoj kontroli proizvodnje, Barilla jamči postojan okus i savršeno kuhanje u svakom obroku.

Cijene tjestenina na tržištu Hrvatske ovise o više čimbenika, uključujući vrstu proizvoda, proizvođača, sastav i veličinu pakiranja. Klasične pšenične tjestenine domaćih brendova dostupne su po vrlo pristupačnim cijenama – obično između 1 i 2 eura za pakiranje od 400 do 500 grama. Premium brendovi poput Barille kreću se između 2 i 6 eura, ovisno o obliku i vrsti tjestenine.

Bezglutenske tjestenine, idealne za osobe s intolerancijom na gluten ili one koji se pridržavaju posebne prehrane, spadaju u viši cjenovni razred. Brendovi poput Schär, Barilla Gluten Free ili Natureta nude bezglutenske proizvode čije se cijene obično kreću od 2 do 4 eura za pakiranje od 300 do 500 grama.

Kada su u pitanju specijalne vrste poput njoka ili kora za lazanje, cijene se kreću od 2 do 10 eura, ovisno o sastavu i proizvođaču. Njoki se najčešće prodaju svježi ili vakuumirani, dok domaći rezanci s jajima koštaju između 1 i 3 eura, što ih čini izvrsnim izborom za domaće juhe i variva.