Riža je jedna od najraširenijih i najvažnijih žitarica na svijetu, a koristi se u raznim kuhinjama – od azijskih i indijskih do mediteranskih i domaćih jela. Praktična je, hranjiva i jednostavna za pripremu, zbog čega je mnogi smatraju osnovom prehrane. Ovisno o vrsti, riža se koristi kao prilog, u juhama, salatama, rižotima, slasticama, pa čak i u napitcima poput rižinog mlijeka.
Bijela riža je najčešći i najrasprostranjeniji tip riže. Tijekom obrade uklanjaju se mekinje i klica, čime se dobivaju zrna bijele boje, blagog okusa i mekane strukture. Zbog jednostavne pripreme i univerzalne primjene, idealna je za svakodnevne obroke. Savršeno se slaže s kuhanim povrćem, mesom, ribom i raznim umacima, a može se koristiti i kao baza za punjene paprike, sarmu ili pilav.
Za sve koji paze na prehranu i žele unositi više vlakana, integralna riža je bolja opcija. Zrna integralne riže zadržavaju sve prirodne slojeve, pa su bogata vitaminima B skupine, mineralima i antioksidansima. Ima čvršću strukturu i izraženiji orašasti okus, a odlična je u kombinaciji s povrćem, grahom, gljivama ili kao baza za salate i vegetarijanska jela. Iako joj treba više vremena za kuhanje, vrijedi se potruditi zbog nutritivne vrijednosti koju nudi.
U pripremi savršenog talijanskog rižota ključnu ulogu ima vrsta riže. Najpoznatije sorte koje se koriste su arborio i carnaroli riža:
• Arborio riža ima kratka, zbijena zrna koja tijekom kuhanja ispuštaju škrob, stvarajući prepoznatljivo kremastu strukturu jela.
• Carnaroli riža je slična, ali ima veću sposobnost upijanja tekućine, a pritom zadržava oblik i „al dente“ teksturu. Ova sorta često se koristi u vrhunskim restoranima zbog otpornosti na prekuhavanje.
Obje sorte savršen su izbor kada pripremate rižoto s povrćem, mesom, vinom, sirom ili plodovima mora.
Kada nemate puno vremena za kuhanje, instant riža dolazi kao idealno rješenje. Ova riža je djelomično kuhana i zatim dehidrirana, što omogućuje da se pripremi u svega nekoliko minuta. Zadržava svoj oblik i okus, a može se koristiti kao prilog, dodatak salatama ili baza za brza wok jela.
Ako želite savršeno kuhanu rižu bez truda, kuhalo za rižu ili rice cooker pravi je saveznik u kuhinji. Ovaj praktični uređaj automatski regulira temperaturu i vrijeme kuhanja, a mnogi modeli imaju dodatne funkcije za kuhanje integralne riže, kuhanje na pari ili pripremu kaša. Dovoljno je dodati točnu količinu vode i riže, uključiti uređaj i pričekati signal da je jelo gotovo. Idealno je za sve koji žele uštedjeti vrijeme i postići dosljedne rezultate.
Na tržištu su dostupni brojni brendovi riže koji zadovoljavaju potrebe i prosječnih kućanstava i gurmana.
• Ads Interkomerc nudi klasične varijante bijele i integralne riže u praktičnim pakiranjima.
• dmBio i Biospajz fokusirani su na organski uzgojenu rižu, uključujući integralne i specijalne vrste, bez aditiva i pesticida.
• Gallo, talijanski proizvođač poznat po kvalitetnim sortama za rižoto, ističe se vrhunskim arborio i carnaroli rižama koje se često koriste u profesionalnim kuhinjama.
Ovi proizvođači pružaju sigurnost kada je riječ o podrijetlu i kvaliteti, a dostupni su u većini trgovina zdrave hrane, supermarketima i specijaliziranim prodavaonicama.
Cijene riže variraju ovisno o vrsti, kvaliteti i proizvođaču.
• Standardna bijela riža (1 kg) stoji između 1,20 EUR i 1,90 EUR.
• Integralna riža kreće se od 2,10 EUR do 3,40 EUR po kilogramu, dok su organske varijante nešto skuplje.
• Instant riža, koja se prodaje u manjim pakiranjima, obično košta od 1,50 EUR do 3 EUR.
• Specijalne sorte poput arborio i carnaroli riže dosežu cijene do 5,10 EUR–7,70 EUR za pakiranje od 500 g, osobito ako dolaze od renomiranih proizvođača poput Gallo.
Bez obzira na budžet, moguće je pronaći kvalitetnu rižu koja odgovara vašim potrebama – bilo da pripremate svakodnevni ručak ili gurmanski specijalitet.