Besplatna
registracija

Besplatna
registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Besplatna registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Čajevi

264 proizvoda 4 trgovine
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena

Sortiraj
 

Zanimljivi proizvodi te očekuju u srodnim kategorijama

Ne zanemarite povezane kategorije

Često postavljana pitanja

Je li ledeni čaj zdrav kao svježe skuhan?

Može biti, ako se pravilno pripremi. Ledeni čaj ne gubi svoju nutritivnu vrijednost ako je napravljen od visokokvalitetnog čaja i bez dodanog šećera ili umjetnih aroma. Problem nastaje kod komercijalnih verzija koje sadrže puno šećera, konzervansa i boja te nizak udio pravog čaja. Ako sami pripremate ledeni čaj (hladna infuzija preko noći ili klasično kuhanje i hlađenje), zadržat ćete gotovo sve korisne sastojke - uz osvježavajući okus i manje kalorija.

Koji čajevi pomažu kod probave?

Postoji nekoliko biljnih čajeva koji tradicionalno pomažu kod probavnih smetnji, nadutosti i grčeva: čaj od mente opušta mišiće želuca, smanjuje plinove i pomaže kod probavnih smetnji; čaj od đumbira – ubrzava probavne procese i može smanjiti mučninu; kamilica ima blagi protuupalni učinak na probavni trakt; anisa i komorača - često se kombiniraju u čajevima protiv nadutosti i grčeva, a prikladni su i za djecu u manjim količinama. Ovi čajevi preporučuju se nakon obroka ili kod osjećaja težine u želucu.

Koji su čajevi najbolji za smirenje i bolji san?

Za opuštanje i kvalitetan san preporučuju se biljni čajevi bez kofeina s blagim sedativnim svojstvima: čaj od kamilice - najpoznatiji po svom umirujućem učinku, pomaže kod nesanice i stresa; čaj od lavande - ima blago anksiolitički učinak i opušta tijelo i um; čaj od matičnjaka - snižava razinu anksioznosti, pogodan za želučane tegobe i napetost; čaj od lipe - dobar za djecu i odrasle, ima blagi učinak snižavanja krvnog tlaka i umirujućeg djelovanja. Za maksimalan učinak preporučuje se piti ove čajeve 30-60 minuta prije spavanja u mirnom okruženju.

Gubi li čaj svoja ljekovita svojstva kada se kuha?

Djelomično. Temperatura vode i duljina kuhanja mogu utjecati na sadržaj korisnih spojeva u čaju. Zeleni i bijeli čaj ne smiju se kuhati na visokoj temperaturi (idealno 70–80 °C), jer previsoka temperatura uništava katehine (antioksidanse) i može stvoriti gorak okus. Crni i biljni čajevi mogu podnijeti više temperature (90–100 °C), ali preduga toplinska obrada može smanjiti aromatske i hlapljive spojeve. Ako se čaj koristi u terapeutske svrhe, važno je pridržavati se preporučenog vremena pripreme i temperature kako bi se sačuvala njegova ljekovita svojstva.

Jesu li biljni čajevi isti kao pravi čajevi?

Ne, biljni čajevi tehnički nisu čajevi, jer ne potječu od biljke Camellia sinensis. Oni su zapravo infuzije sušenih biljaka, cvijeća, korijenja ili začina, pa se ispravno nazivaju biljnim infuzijama ili tisanima. Međutim, u svakodnevnom govoru koriste se pod nazivom "čaj". Prednosti biljnih čajeva su što ne sadrže kofein (iznimke: mate, guarana), imaju razne blagotvorne učinke i mogu se piti tijekom cijelog dana - na primjer, kamilica za smirenje, menta za probavu, hibiskus za osvježenje.

Koliko se čaja preporučuje piti dnevno?

Preporučena količina ovisi o vrsti čaja i zdravstvenom stanju osobe. Zeleni, crni i oolong čaj (sadrže kofein): 2-4 šalice dnevno za odrasle je sigurno. Više od toga može uzrokovati nesanicu, razdražljivost ili probavne probleme. Biljni čajevi: Mogu se piti u većim količinama, ali umjereno – 3-5 šalica dnevno, ovisno o sastavu (neki, poput kadulje ili pelina, nisu za dugotrajnu svakodnevnu upotrebu). Za djecu, trudnice i kronične bolesnike - najbolje je konzultirati se s liječnikom prije svakodnevne upotrebe ljekovitih biljnih čajeva.

Može li se čaj piti na prazan želudac?

Ovisi o vrsti čaja: zeleni i crni čaj sadrže kofein i tanine koji mogu uzrokovati mučninu ili nelagodu ako se piju na prazan želudac. Najbolje ih je konzumirati nakon obroka; biljni čajevi (kamilica, menta, matičnjak) su sigurni i mogu se piti ujutro, prije obroka - posebno ako se koriste za smirenje želuca; čaj od đumbira može pomoći čak i ako imate jutarnje mučnine, ali ključna je umjerenost. Za osobe s osjetljivim želucem, čaj je najbolje piti uz obrok ili nakon obroka.

 
1 2 3 . . . 6 >
 

 

Čajevi – prirodan izvor okusa, zdravlja i uživanja

Čajevi su mnogo više od toplog napitka. Oni predstavljaju spoj tradicije, rituala i prirodnih dobrobiti za tijelo i um. Od aromatičnih voćnih mješavina, preko osvježavajućih zelenih sorti, pa sve do bogatih crnih i biljnih varijanti, svatko može pronaći čaj po svojoj mjeri. U ponudi su i čajevi u rinfuzi – za istinske ljubitelje koji cijene puni okus i kvalitetnu strukturu, kao i pakirani čajevi renomiranih proizvođača poput Ahmad, Althaus, Teekanne i drugih.

Biljni čajevi – umirujući i terapeutski

Biljni čajevi poznati su po svojim umirujućim i ljekovitim svojstvima. Čaj od kamilice pomaže kod nesanice i grčeva, menta djeluje osvježavajuće i olakšava probavu, dok čaj od kadulje ima antiseptička svojstva i koristi se za ispiranje grla kod upala. Matovilac smiruje živce i smanjuje napetost, a hibiskus osvježava i snižava krvni tlak. Biljni čajevi često se kombiniraju s voćnim notama kako bi se dodatno poboljšao okus i povećala učinkovitost.

Voćni čajevi – mirisne kombinacije za svaki dan

Voćni čajevi ne sadrže kofein i idealni su za cijelu obitelj. Popularni okusi su šumsko voće, malina, brusnica, borovnica, jabuka i šipak. Osim što osvježavaju, bogati su antioksidansima i vitaminima, a odlični su i kao hladan napitak tijekom ljetnih dana. Mogu se piti u bilo koje doba dana, a zahvaljujući širokom spektru aroma, lako će zadovoljiti svačiji ukus.

Crni i zeleni čaj – klasika s namjenom

Crni čaj sadrži više kofeina i odličan je za jutarnje razbuđivanje. Poboljšava koncentraciju, ubrzava metabolizam i doprinosi zdravlju srca. Čajevi poput English Breakfast blenda, Earl Grey-a i indijskog Assam čaja među najpopularnijim su izborima.

Zeleni čaj sadrži manje kofeina od crnog, ali obiluje katehinima – snažnim antioksidansima koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, podržavaju detoksikaciju organizma i održavanje zdrave tjelesne mase. Najcjenjenije sorte dolaze iz Japana i Kine, kao što su Sencha, Gunpowder i Gyokuro.

Čajevi u rinfuzi – izbor za poznavatelje

Za one koji traže puniji i prirodniji okus, čajevi u rinfuzi predstavljaju najbolji izbor. Sadrže cijele listove, cvjetove i komadiće voća, bez industrijske obrade i filter vrećica. Mogu se kombinirati prema vlastitom ukusu, a često imaju izraženiji miris i aromu. Priprema zahtijeva više pažnje, ali nagrada dolazi u obliku bogatog okusa i mirisa.

Matcha – moćni zeleni prah iz Japana

Matcha čaj je posebna vrsta zelenog čaja koja se dobiva mljevenjem najfinijih listova tencha čaja u fini prah. Za razliku od običnog zelenog čaja koji se procijedi, kod matche se konzumira cijeli list u prahu, čime se unose svi njegovi aktivni sastojci.

Matcha sadrži visoku koncentraciju antioksidansa, osobito EGCG (epigalokatehin galat), koji je povezan s detoksikacijom, poboljšanjem metabolizma i zaštitom stanica. Također, zahvaljujući prisutnosti L-teanina, matcha pruža mentalni fokus i smirenost bez naglog skoka energije, kakav se javlja kod konzumiranja kave.

Koristi se u tradicionalnim japanskim čajnim ceremonijama, ali i u modernoj prehrani – kao dodatak smoothieima, kolačima, pa čak i sladoledima. Kod nas je vrlo popularan matcha latte, koji je postao nezaobilazna stavka u većini kafića. Matcha može imati više razina kvalitete: ceremonijalna matcha namijenjena je za ispijanje bez dodataka, dok je kulinarska matcha odlična za pripremu jela i napitaka.

Ahmad i Althaus – kvaliteta koju prepoznaju ljubitelji čajeva

Ahmad čajevi nude širok spektar klasičnih i aromatiziranih čajeva, od tradicionalnih crnih do voćnih i biljnih mješavina. Prepoznatljivi su po elegantnom pakiranju i izbalansiranim okusima.

Althaus čajevi, s druge strane, predstavljaju premium liniju namijenjenu istinskim poznavateljima. Ovi čajevi dolaze u listićima, pirinčanim vrećicama i elegantnim kutijama, a njihove mješavine pažljivo su kreirane i često se poslužuju u hotelima i restoranima viših kategorija.

Bez obzira na to preferirate li tradicionalne varijante čajeva u listovima ili industrijske u filter vrećicama, budite otvoreni za istraživanje novih okusa i vrsta – jer šalica čaja predstavlja mnogo više od običnog napitka. Za pripremu ovih opuštajućih napitaka, možete nabaviti električni čajnik koji će sačuvati aromu čaja čak i pri brzoj pripremi.