Crni petak – najveći
popusti u Hrvatskoj!

Crni petak – najveći
popusti u Hrvatskoj!

Velika slika,
još veća ušteda

Pametni mobiteli
na popustu

Crni petak
2025

Uštedi na
TV-u

Mobiteli na popustu

Voće

31 proizvoda 1 trgovina
Filteri
Filtriranje
Kategorije
Proizvođač
Cijena
Tagovi

 

Često postavljana pitanja

Koje se voće najčešće koristi u kolačima?

Jagode, maline, borovnice, banane, breskve i kivi najčešći su izbor. Banane i jabuke brzo potamne, pa ih treba poškropiti limunovim sokom.

Je li kompot od voća još uvijek zdrav?

Je, ali sadrži dodani šećer iz sirupa. Ako želite zdraviju varijantu, koristite voće iz kompota bez šećera ili ga operite prije konzumacije.

Treba li voće prati odmah nakon kupnje?

Bolje ga je oprati neposredno prije jela, jer vlaga ubrzava kvarenje. Iznimka je ako voće ima vidljivu prljavštinu - tada ga treba oprati i dobro osušiti.

Je li voće zdravo u bilo kojoj količini?

Voće je zdravo ako sadrži prirodne šećere (fruktozu). Prekomjerne količine, posebno u sokovima i smoothiejima, mogu doprinijeti višku kalorija.

Kako mogu produžiti svježinu voća?

Banane se čuvaju na sobnoj temperaturi, ali peteljke se mogu zamotati u foliju kako bi sporije sazrijevale. Jabuke i kruške dulje traju u hladnjaku. Bobičasto voće je najbolje čuvati u hladnjaku, neoprano, u kutiji obloženoj papirom. Agrume možete čuvati na sobnoj temperaturi ili ih dulje držati u hladnjaku.

Je li bolje jesti voće prije ili poslije obroka?

Voće je najbolje kuhati kada se jede samo ili prije glavnog obroka. Nakon obilnog obroka može izazvati nadutost kod osjetljivih osoba.

Zašto banane potamne kada se nasjeckaju?

To je prirodna oksidacija. Proces možete usporiti ako ih poprskate limunovim sokom.

 
 

 

Voće – sve što trebate znati o vrstama, prednostima i cijenama

Voće je osnovni dio zdrave prehrane i nezaobilazan izvor vitamina, minerala i vlakana. Bez obzira na to volite li svježe, smrznuto ili suho voće, svaki oblik donosi određene benefite za organizam. Zahvaljujući velikom izboru, možete birati voće koje je odlično za jačanje imuniteta, regulaciju šećera u krvi ili jednostavno kao zdravu poslasticu.

Vrste voća i njihova primjena

Voće dolazi u različitim oblicima, a svaka vrsta ima specifičnu nutritivnu vrijednost i način upotrebe. Posebno su tražene kategorije poput bobičastog voća, manga, zmajevog voća i raznih egzotičnih vrsta koje sve češće postaju dostupne na našem tržištu.

Borovnice, maline, kupine i jagode spadaju među najzdravije vrste voća. Bogate su antioksidansima, vitaminom C i vlaknima. Redovita konzumacija bobičastog voća doprinosi boljem radu srca i krvnih žila, a istovremeno pomaže u jačanju imuniteta. Možete ga jesti svježe, dodavati u smoothieje ili koristiti za pripremu kolača i torti.

Mango je voće podrijetlom iz tropskih krajeva, poznato po svom osvježavajućem okusu i bogatom sadržaju vitamina A i C. Osim što jača imunitet, mango je dobar za zdravlje kože i očiju. Može se jesti samostalno, dodavati u voćne salate ili koristiti kao sastojak za egzotične deserte.

Poznato i kao pitahaja, zmajevo voće sve je popularnije zbog svog neobičnog izgleda i nutritivne vrijednosti. Sadrži vlakna, antioksidanse i zdrave masne kiseline, a posebno je cijenjeno jer doprinosi regulaciji razine šećera u krvi. Zbog toga se često ubraja u kategoriju voća koje snižava šećer, što ga čini odličnim izborom za osobe koje vode računa o prehrani.

Organsko voće i povrće

Potražnja za organskim voćem i povrćem raste jer potrošači žele namirnice koje su proizvedene bez pesticida i kemikalija. Organsko voće nutritivno je bogatije, a često ima i intenzivniji okus. Najčešće dostupne organske opcije uključuju jabuke, banane, jagode i citruse.

Prerađeno i čuvano voće

Osim svježeg, sve je veća potražnja za različitim oblicima prerađenog voća koji omogućuju dostupnost tijekom cijele godine.

Liofilizirano voće

Liofilizirano voće dobiva se posebnom tehnikom sušenja na niskim temperaturama koja čuva hranjive sastojke i prirodan okus. Lako je za upotrebu, praktično za grickanje i dodavanje u musli ili jogurt, a pri tome zadržava većinu vitamina.

Zamrznuto voće

Zamrznuto voće odlična je alternativa kada nema sezonskog svježeg voća. Zahvaljujući procesu zamrzavanja odmah nakon berbe, zadržava hranjive vrijednosti i aromu. Smrznute maline, borovnice ili višnje idealne su za pripremu kolača, smoothieja ili domaćih sokova.

Kako voće pomaže zdravlju

Jedna od najvažnijih prednosti voća je pozitivan utjecaj na zdravlje. Na primjer, određene vrste voća koje snižavaju šećer, poput jabuka, jagoda ili zmajevog voća, posebno su korisne za osobe s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom. Bobičasto voće i mango pomažu u jačanju imuniteta, dok liofilizirano i smrznuto voće omogućuju dostupnost vitamina tijekom cijele godine.

Kako odabrati voće

Prilikom kupnje voća važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora:

Podrijetlo i način proizvodnje (organsko ili konvencionalno).
Oblik u kojem ga želite – svježe, smrznuto, sušeno ili liofilizirano.
Namjenu – koristite li ga za svakodnevnu prehranu, pripremu kolača ili kao dodatak jelima.

Cijene voća

Cijene voća variraju ovisno o vrsti, podrijetlu i načinu obrade. Svježe voće (sezonsko) obično je povoljnije, dok egzotične vrste poput manga i zmajevog voća imaju nešto višu cijenu. Smrznuto i liofilizirano voće može biti skuplje zbog procesa obrade, ali pruža prednost dugog čuvanja i lakše upotrebe. Organsko voće također često ima višu cijenu, ali mnogi potrošači smatraju da je to opravdano zbog kvalitete i okusa.