Shoptok.hr

Vino

Danas je ovaj alkohol neodvojivi element svih vrsta društvenih okupljanja i posebnih događaja. Savršeno služi kao dodatak jelima i tijekom romantičnih večera u dvoje. Zbog toga je ovo piće postalo sastavni dio jelovnika većine restorana koji svojim gostima nude razne vrste vina. Tako da svatko može izabrati svog favorita.

Pet vrsta vina

Vino se proizvodi postupkom fermentacije voća. Međutim, klasični alkohol ove vrste proizvodi se isključivo od grožđa. Zbog toga je usvojena nomenklatura koja se sastojala u tome da se uz riječ "vino" dodaje pridjev koji opisuje određeno voće (npr. vino od borovnice). "Vino" kao samostalna riječ koristi se samo za vina od grožđa.

Naravno, postoji mnogo vrsta grožđa, pa različite vrste vina čine paletu toliko širokom da bi njihova precizna klasifikacija mogla biti materijal za mnoge knjige. Međutim, uzimajući u obzir osnovne kriterije, kao što su okus, boja i konzistencija, možemo razlikovati sljedeće vrste vina:

Bijelo vino
Bijele vrste vina se proizvode od svijetlih sorti grožđa. Suhi, polusuhi i slatki – po tome ih svi znamo. Bijela vina su savršena uz piletinu, ribu i plodove mora. Opće je prihvaćeno mišljenje da što je jelo masnije, piće je suše i aromatičnije. Slatka bijela vina mogu se konzumirati i bez pratećeg obroka.

Crveno vino
Crvena vina su jednako popularna kao i bijela. Naravno, rade se od crvenog grožđa čija kora sadrži odgovarajuću boju. Oslobađa se kao rezultat fermentacije i, ovisno o vrsti voća, može dati piću rubin crvenu, ljubičastu, crnu i crvenu boju trešnje. Crna vina su savršena za jače začinjena i teža jela. Karakteristična osobina crnog vina je da ga, ako je dugo stajalo, treba otvoriti barem pola sata prije konzumiranja radi prozračivanja. 

Ružičasto vino
Sljedeće je ružičasto vino. Dobiva se kao rezultat kratkotrajnog nijansiranja bijelog vina korom crnog grožđa. Kao rezultat toga, možete naići na pića s čitavim nizom nijansi ružičaste, najčešće poluslatka. Ružičasta vina izvrsno gase žeđ, pa ih je postalo uobičajeno posluživati ohlađena. Popularni su ljeti, nudeći ne samo puni okus, već i osvježenje.

Desertno vino
Kada govorimo o osnovnim vrstama vina, nemoguće je zanemariti piće poznato kao desertno vino. Proizvodi se fermentacijom vrlo zrelog, a ponekad i prezrelog grožđa prekrivenog tzv. "plemenitom plijesni". Rezultat je toliko sladak i gust alkohol da se može uspješno dodavati desertima (otuda i naziv desertno vino). Ova vrsta vina može se piti i kao desert nakon obilnog obroka.

Pjenušac
Ova vrsta pića potječe iz Francuske, a najpopularnija, ali i najskuplja sorta je, naravno, šampanjac. Pjenušac se odlikuje značajnom zasićenošću ugljičnim dioksidom koji nastaje tijekom fermentacije ili se dodaje vinu. U ovom slučaju postoje vrste pjenušaca slatkog ili suhog okusa.

Primajte posebne ponude

Prijavite se na Shoptokove e-novosti za lakšu odluku pri svakoj kupnji.