Crni petak – najveći
popusti u Hrvatskoj!

Crni petak – najveći
popusti u Hrvatskoj!

Velika slika,
još veća ušteda

Pametni mobiteli
na popustu

Crni petak
2025

Uštedi na
TV-u

Mobiteli na popustu

Proizvodi od žitarica i mahunarke

52 proizvoda 2 trgovine
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena
Tagovi

Najnoviji
 

Često postavljana pitanja

Što su proizvodi od žitarica?

Proizvodi od žitarica uključuju razne žitarice i njihove proizvode - pšenicu, raž, ječam, zob, heljdu, proso, pir, kvinoju, kus-kus, lan, chia... Oni su osnova uravnotežene prehrane, jer sadrže složene ugljikohidrate, vlakna, vitamine B skupine i minerale.

Zašto su mahunarke i žitarice važne u prehrani?

Žitarice daju energiju i podržavaju pravilnu probavu, dok su mahunarke izvrstan biljni izvor proteina. Njihova kombinacija (npr. riža + grah) osigurava kompletne aminokiseline koje su tijelu potrebne.

Jesu li cjelovite žitarice zdravije od rafiniranih?

Da, jer sadrže ljusku i klicu zrna, što znači da imaju više vlakana, vitamina i minerala. Rafiniranjem (npr. bijelim brašnom) ti se dijelovi uklanjaju, pa je nutritivna vrijednost niža.

Treba li mahunarke namakati prije kuhanja?

Da, većinu (osim leće i graška) treba namakati 8-12 sati. To skraćuje vrijeme kuhanja i smanjuje sadržaj prirodnih tvari koje mogu uzrokovati nadutost.

Koja je razlika između kvinoje i kus-kusa?

Kvinoja je prirodna žitarica bez glutena, bogata proteinima i vlaknima. Kus-kus je prerađeni proizvod napravljen od pšenične krupice i sadrži gluten.

Što su pseudožitarice?

To su biljke koje se koriste kao žitarice, ali botanički ne pripadaju toj skupini - npr. kvinoja, amarant i heljda. Bogate su proteinima i prirodno ne sadrže gluten.

 
1 2 >
 

 

Zrnasti proizvodi i mahunarke – osnova zdrave i uravnotežene prehrane

Zrnasti proizvodi i mahunarke predstavljaju temelj svake uravnotežene prehrane. Bogati su vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima, pa su savršen dio obroka ako želite jesti zdravo, imati više energije i očuvati vitalnost organizma. Ovdje možete pronaći namirnice kao što su kvinoja, kus-kus, proso, heljda, lan, sjemenke bundeve i chia sjemenke, ali i razne mahunarke poput graha, leće i slanutka.

Na Shoptok platformi možete lako pronaći i usporediti cijene zrnastih proizvoda i mahunarki, odabrati najkvalitetnije proizvode i obogatiti svoju svakodnevnu prehranu hranom koja doprinosi zdravlju i dobroj formi.

Zrnasti proizvodi – nutritivno bogat izbor za svaki dan

Zrnasti proizvodi izuzetno su bogati hranjivim tvarima, a njihova raznolikost omogućava pripremu najrazličitijih jela. Predstavljaju idealnu zamjenu za klasične žitarice, posebno ako izbjegavate gluten.

Kvinoja je jedan od najpoznatijih predstavnika ove skupine. Porijeklom iz Južne Amerike, kvinoja je poznata po tome što sadrži kompletne proteine, što je čini idealnim izborom i za vegetarijance. Osim što je bogata vlaknima i mineralima, lako se priprema i može se koristiti u salatama, kao prilog mesu ili kao osnova za doručak. Prije kupnje, korisno je usporediti cijene kvinoje na tržištu, jer kvaliteta i porijeklo mogu utjecati na nutritivnu vrijednost i okus.

Kus-kus još je jedan omiljeni zrnasti proizvod. Iako potječe iz sjeverne Afrike, danas je dio svakodnevne prehrane diljem svijeta. Lako se priprema – dovoljno je nekoliko minuta u vrućoj vodi – a pruža energiju zahvaljujući složenim ugljikohidratima. Idealan je dodatak povrću, ribljim jelima ili salatama.

Proso se sve češće koristi kao zamjena za rižu ili tjesteninu. Bogat je magnezijem, željezom i vitaminima B kompleksa, a posebno je pogodan za osobe s osjetljivim probavnim sustavom jer ne sadrži gluten. U tradicionalnoj kuhinji proso se koristi za pripremu kaša, juha i laganih variva.

Heljda – zrnasti klasik s dugom tradicijom

Heljda zauzima posebno mjesto među zrnastim proizvodima. Iako se često svrstava u žitarice, zapravo pripada skupini pseudožitarica, jer ne sadrži gluten. Zbog toga je popularna u bezglutenskoj prehrani. Heljda ima bogat, orašasti okus i može se koristiti u slanim i slatkim jelima – od kaša i palačinki do pita i variva.

Nutritivno, heljda je izuzetno vrijedna: sadrži biljne proteine, mangan, bakar, fosfor i antioksidanse koji doprinose zdravlju srca. Redovita konzumacija heljde pomaže u regulaciji razine šećera u krvi i poboljšava probavu. Dostupna je u obliku zrna, brašna ili pahuljica, a može se jednostavno pripremiti kuhanjem ili prženjem na tavi.

Lan, golica i chia – superhrana za energiju i vitalnost

U suvremenoj prehrani posebnu pažnju privlače namirnice poznate kao „superhrana“, među kojima su lan, golica i chia sjemenke.

Lan je izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i lignana – prirodnih antioksidansa koji doprinose zdravlju srca i hormonskoj ravnoteži. MLJEVENI lan najčešće se dodaje u jogurt, smoothieje, zobene kaše ili domaće kruhove.

Sjemenke bundeve su bogate cinkom, magnezijem i proteinima. Zbog visokog sadržaja zdravih masti i minerala, preporučuju se za jačanje imuniteta i održavanje vitalnosti. Odlične su kao zdrava užina ili dodatak salatama i juhama.

Chia sjemenke postale su nezaobilazan dio zdrave prehrane zbog svoje sposobnosti da upijaju tekućinu i stvaraju želatinastu strukturu, što ih čini savršenim sastojkom za zdrave pudinge, smoothieje i doručke. Osim što su bogate omega-3 masnoćama, sadrže i visok udio proteina i vlakana, što doprinosi dugotrajnom osjećaju sitosti.

Mahunarke – izvor biljnih proteina i energije

Mahunarke su važan dio prehrane jer su prirodan izvor proteina, posebno za osobe koje ne konzumiraju meso. U ovu skupinu spadaju grah, leća, grašak, slanutak i mahune. Osim što su hranjive, mahunarke su i vrlo ekonomične, lako dostupne i mogu se koristiti u bezbroj jela.

Leća i slanutak posebno su cijenjeni jer se brzo pripremaju i bogati su željezom, fosforom i magnezijem. Mahunarke doprinose zdravlju srca, stabiliziraju razinu šećera u krvi i pomažu u kontroli tjelesne težine. Kada se kombiniraju sa žitaricama ili zrnastim proizvodima poput kvinoje ili kus-kusa, stvaraju kompletan proteinski obrok, savršen za vegetarijansku i vegansku prehranu.

Kako uvrstiti zrnaste proizvode i mahunarke u svakodnevnu prehranu

Zrnasti proizvodi i mahunarke mogu se lako uključiti u gotovo svaki obrok. Za doručak, kvinoja ili proso izvrsna su osnova za hranjive kaše s voćem i orašastim plodovima. Tijekom dana mogu se koristiti kao prilog glavnim jelima, a navečer kao lagane salate s povrćem i biljnim uljem.

Heljda i kus-kus savršeni su za tople obroke, dok lan i chia sjemenke povećavaju nutritivnu vrijednost smoothieja, jogurta ili kruha. Bundevine i druge sjemenke odlične su kao užina jer pružaju energiju i doprinose osjećaju sitosti. Kombiniranjem ovih sastojaka dobivaju se obroci bogati proteinima, mineralima i zdravim mastima – temelj svake pravilne prehrane.

Savjeti za kupnju i čuvanje

Prilikom kupnje zrnastih proizvoda i mahunarki birajte proizvode iz provjerenih izvora, po mogućnosti organskog podrijetla. Na tržištu postoji razlika u kvaliteti i obradi – zato se preporučuje da prije kupnje provjerite cijene i usporedite ponude kako biste pronašli najbolji omjer kvalitete i vrijednosti.

Proizvodi poput lana i chia sjemenki najbolje se čuvaju u zatvorenim posudama, na suhom i tamnom mjestu, kako bi se sačuvala njihova svježina i nutritivna vrijednost. Mahunarke je prije kuhanja potrebno potopiti u vodi kako bi se skratilo vrijeme pripreme i poboljšala probavljivost.