Crni petak – najveći
popusti u Hrvatskoj!

Crni petak – najveći
popusti u Hrvatskoj!

Velika slika,
još veća ušteda

Pametni mobiteli
na popustu

Crni petak
2025

Uštedi na
TV-u

Mobiteli na popustu

Preljevi i namazi

0 proizvoda 0 trgovina
Filteri
 

 
 

 

Preljevi i namazi – ukusni dodaci koji čine razliku

Preljevi i namazi ključni su elementi suvremene prehrane. Njihova uloga nije samo obogatiti okus jela, već i poboljšati teksturu, upotpuniti izgled i učiniti obrok primamljivijim. Bilo da se koriste u sendvičima, kao dodaci uz meso, u salatama, tjesteninama ili jednostavno kao umaci za grickalice – njihov značaj u kulinarstvu je velik.

Suvremeno tržište nudi veliki izbor – od klasičnih i punomasnih varijanti, preko light verzija za one koji paze na unos kalorija, pa do posnih i veganskih preljeva koji su idealni za osobe koje poste ili izbjegavaju proizvode životinjskog podrijetla. Posni preljevi za salate sve su popularniji jer kombiniraju osvježavajuće sastojke poput biljnog ulja, limuna, senfa i začinskog bilja bez dodataka jaja ili mliječnih proizvoda.

Najčešće korišteni preljevi i namazi

U širokoj ponudi proizvoda, neki se izdvajaju kao neizostavni:

Majoneza – klasik među namazima. Priprema se od ulja, jaja i octa, a koristi se u salatama, sendvičima, uz meso i jaja.
• Light majoneza – lakša varijanta tradicionalne majoneze, sa smanjenim udjelom masti i kalorija.
• Cezar majoneza – specijalizirani preljev za salate, posebno Cezar, s dodatkom sira, češnjaka i začina.
Senf – od blagih do vrlo ljutih varijanti, koristi se uz hrenovke, meso, pečenja, ali i kao sastojak dresinga i marinada.
Hren – intenzivan, oštar dodatak tradicionalnim jelima, osobito u kombinaciji s kuhanim mesom i jajima. Često se koristi i u mješavini s majonezom.

Najpoznatiji proizvođači i brendovi

Na hrvatskom tržištu prisutni su brojni proizvođači koji nude kvalitetne prelive i namaze različitih okusa, sastava i namjena. Među najzastupljenijima su:

• Zvijezda – jedan od najpoznatijih domaćih brendova, nudi razne vrste majoneza, senfa i umaka. Njihovi proizvodi poznati su po uravnoteženom okusu i širokoj dostupnosti.
• Podravka – tradicionalni hrvatski proizvođač koji u ponudi ima klasične i posne preljeve, senfove i dodatke jelima, prikladne i za posebne prehrambene potrebe.
• Margo – poznat po laganijim namazima i varijantama s manje masnoće, često biran od strane potrošača koji paze na prehranu.
• DmBio – brend dostupan u dm prodavaonicama, nudi ekološke, veganske i posne preljeve i namaze bez umjetnih dodataka, idealne za zdraviji način života.
• Natureta – prisutna u mnogim trgovinama, nudi klasične dodatke poput hrena i senfa, s naglaskom na tradicionalnu recepturu i prirodne sastojke.

Cijene – za svaki džep i ukus

Cijene preljeva i namaza variraju ovisno o brendu, vrsti i pakiranju. Na tržištu su dostupni proizvodi za svaki budžet:

• Standardna majoneza domaćih proizvođača (200–300g) kreće se od otprilike 1,00 EUR do 1,85 EUR, dok veća pakiranja (500g i više) dosežu 3,00 EUR do 3,85 EUR.
• Thomy majoneza i slični uvozni brendovi (250g) najčešće koštaju između 3,00 EUR i 4,30 EUR, ovisno o vrsti i prodajnom mjestu.
• Cezar majoneza (Polimark, 180g) dostupna je po cijeni od oko 1,55 EUR do 2,10 EUR.
• Senf u staklenkama ili tubama (150–200g) košta od 0,80 EUR do 1,70 EUR, dok su zrnasti i specijalni senfovi skuplji.
• Hren u manjim pakiranjima (100–150g) kreće se od 1,15 EUR do 2,10 EUR, ovisno o sastavu i proizvođaču.
• Posni preljevi i veganske varijante (dmBio, Podravka, Bakina Tajna) nešto su skuplji – cijene se kreću između 2,10 EUR i 3,85 EUR za pakiranje od 200–250ml.

Više od običnog dodatka

Preljevi i namazi nisu samo ukras na tanjuru – često su glavni nositelji okusa. Od kremastih majoneza, preko pikantnog senfa, do osvježavajućih posnih preljeva i oštrog hrena – svaki proizvod ima svoju ulogu u obroku. Pravi izbor može obično jelo pretvoriti u kulinarski užitak. Zahvaljujući bogatoj ponudi domaćih i stranih proizvođača, danas svatko može pronaći preljev po svojoj mjeri – klasičan, lagan, posni, začinjen ili potpuno prirodan.