Besplatna
registracija

Besplatna
registracija

Ugrij svoj dom pametno!

Brži i bolji telefoni

Besplatna registracija

Ugrij se pametno!

Brži i bolji telefoni

Margarin

0 proizvoda 0 trgovina
Filteri
Filtriranje
Cijena

Sortiraj
 

 
 

 

Margarina – svakodnevni saveznik u kuhinji

Margarina je jedan od onih proizvoda koji su desetljećima gotovo nezaobilazni u svakoj kuhinji. Njena primjena je vrlo široka – koristi se za pripremu kolača, torti, peciva, umaka i namaza, ali i kao dodatak jelima kako bi se postigla željena mekoća i bogatstvo okusa. Posebna prednost margarine je u tome što je cjenovno pristupačna i lako dostupna, pa predstavlja jednostavno rješenje za svakodnevne kulinarske potrebe. Osim toga, margarina se lako kombinira s raznim namirnicama i zahvaljujući neutralnoj aromi dobro se uklapa i u slatka i u slana jela.

Margarina ili maslac – u čemu je razlika?

Jedna od najčešćih dilema kada govorimo o ovim proizvodima jest izbor između margarine i maslaca. Maslac je prirodan mliječni proizvod životinjskog podrijetla, bogat specifičnom aromom i hranjivim tvarima koje potječu iz mliječne masti. S druge strane, margarina je biljnog podrijetla, proizvodi se od kombinacije biljnih ulja i masti, zbog čega je pogodna za one koji izbjegavaju mliječne proizvode ili poste. Dok maslac jelima daje intenzivniji okus i miris, margarina je praktičnija za svakodnevnu upotrebu jer je stabilnija, dulje traje i lakše se uklapa u različite recepte. Upravo zbog toga mnogi u kućanstvu imaju oba proizvoda i koriste ih ovisno o prigodi.

Sastav margarine

Sastav margarine jednostavan je, ali pažljivo osmišljen kako bi zadovoljio nutritivne i tehnološke zahtjeve. Osnovu čine biljna ulja i masti, a u proizvodnji se dodaju voda, emulgatori, sol i vitamini. Suvremene margarine često sadrže i omega-3 masne kiseline te vitamine A, D i E, čime se obogaćuju dodatnim hranjivim vrijednostima. U usporedbi s maslacem, margarina ima manji postotak zasićenih masti i kolesterola, pa se smatra zdravijom alternativom. Ipak, izbor između margarine i maslaca najčešće ovisi o osobnom ukusu i prehrambenim navikama.

Posna margarina za mazanje

Posebno mjesto u kućanstvima zauzima posna margarina za mazanje, koja je sve popularnija među potrošačima. Ovaj tip margarine nije namijenjen samo onima koji poste, već i svima koji žele lagan, biljni proizvod u svojoj prehrani. Posna margarina je kremasta, lako se maže i vrlo je ugodnog okusa, pa se često koristi kao namaz za doručak ili užinu. Osim što je praktična, ona je i svestrana jer se može koristiti i u pripremi kolača i peciva, a zbog svoje blage teksture i okusa dobro se kombinira s dodacima poput džema, meda ili povrća.

Upotreba margarine

Iako se najčešće povezuje s mazanjem na kruh, margarina ima znatno širu primjenu. U kulinarstvu se koristi za pripremu različitih vrsta tijesta, jer doprinosi tome da peciva budu mekša i da dulje zadrže svježinu. U kolačima margarina daje finu teksturu i omogućuje bolje povezivanje sastojaka. Osim toga, koristi se i za kuhanje, prženje i pripremu umaka, jer je stabilna na višim temperaturama. Njena neutralna aroma čini je pogodnom i za slana i za slatka jela, pa se opravdano ubraja među najuniverzalnije proizvode u kućanstvu.

Brendovi margarine

Na hrvatskom tržištu dostupan je velik izbor margarina, a među poznatijima su:

• Rama margarina – prepoznatljiva po laganoj teksturi i odličnoj mazivosti, često korištena za doručak.
• Becel margarina – popularan brend koji se podjednako koristi za mazanje i za pripremu različitih jela i peciva.
• Zvijezda margarina – domaći brend s dugom tradicijom, poznat po pouzdanoj kvaliteti i širokoj dostupnosti.

Cijene margarine

Cijene margarine razlikuju se ovisno o proizvođaču, vrsti i pakiranju, ali općenito ostaju u kategoriji cjenovno pristupačnih proizvoda. Primjerice:

• Rama margarina (250 g) – oko 1,30 EUR
• Becel margarina (250 g) – oko 1,40 EUR
• Zvijezda margarina (250 g) – oko 1,20 EUR
• Posna margarina za mazanje (250 g) – oko 1,35 EUR

Dostupnost i popularnost

Ove cijene svrstavaju margarinu među najpristupačnije proizvode za svakodnevnu upotrebu. Njena stalna dostupnost u trgovinama i široka primjena u kulinarstvu doprinose tome da margarina ostaje redoviti proizvod u mnogim kućanstvima. Zbog povoljne cijene i svestranosti, potrošači je često biraju kao osnovni proizvod koji olakšava pripremu raznih jela i nudi praktično rješenje u svakodnevnoj prehrani.