Kontaktni roštilji
Kontaktni roštilji po svom dizajnu i principu rada podsjeća na pekač za vafle - proizvod se postavlja direktno na radnu površinu. Kompaktno tijelo obično ima dva dijela za prženje, steže hranu između njih oprugom i učvršćuje se u tom položaju. Poseban mehanizam za prešanje reagira na veličinu sadržaja za potreban pritisak i kvalitetno pečenje. Zagrijavanje pod posebnom prešom vrši se ravnomjerno odozgo i odozdo, ugrađeni termostat omogućuje podešavanje temperature. Razni uređaji savršeni su za odreske, ribu, hamburgere, jer su praktična alternativa klasičnom roštilju.
Podjela kontaktnih roštilja
Kontaktni roštilji se prema dizajnu i namjeni dijele na:
• jednostrani - najjednostavniji s roštiljem, teflonskom ili kamenom površinom za kuhanje samo s jedne strane, često podijeljenom na rebrastu (za meso, ribu) i ravnu, glatku zonu (za povrće);
• dvostrani - poboljšani i rašireniji, proizvodi se stežu i obrađuju puno brže s obje strane;
• kombinirani - rade kao jednostrani ili dvostrani, što povećava funkcionalnost za ukusne eksperimente;
• kućni - optimalno omjer cijene i kvalitete uređaja orijentiranih na kućne uvjete i periodičnu upotrebu;
• profesionalni - namijenjeni za upotrebu u ugostiteljskim i maloprodajnim objektima, pogodni za kafiće i restorane, imaju prošireni skup funkcija i dizajnirani su za čestu upotrebu.
Karakteristike kontaktnih roštilja
Moderni kontaktni roštilji dizajnirani su do najsitnijeg detalja za praktičnost, sigurnost i najbolje rezultate te se stalno poboljšavaju na temelju stvarnih potreba potrošača. Kao rezultat toga, modeli mogu imati različite karakteristike:
• dvostruke toplinski izolirane ručke - ostaju hladne tijekom pripreme hrane i sprječavaju opekline;
• otvaranje od 180° - ovo udvostručuje radnu površinu, moguće je kuhati u "zatvorenom" i "otvorenom" načinu rada;
• indikator grijanja - jasno obavještava o spremnosti za rad;
• mjerač vremena - omogućuje vam postavljanje vremena tako da se uređaj automatski isključi u pravom trenutku;
• spremnik za skupljanje masti - skuplja višak tekućine, odgovoran za čistoću uređaja i manju kaloričnost hrane;
• automatsko gašenje - upareno s timerom ili samostalno, aktivira se nakon određenog vremena;
• zaštita od pregrijavanja - sprječava požar i kvar isključivanjem uređaj ako se pregrije;
• pretinac za kabel - omogućuje ugodnije skladištenje zahvaljujući ravnomjernom namatanju, štiti od loma i savijanja kabela.