Shoptok.hr

Čips

Čips spada u slane grickalice. Pravi se od krumpira koji je narezan na tanke ploške i pržen ili pečen u biljnom ulju. Zatim se krumpir pomiješa sa soli i ostalim začinima, što čipsu daje karakterističan okus. Oblik čipsa može varirati ovisno o načinu obrade: rebrasti čips je nešto deblji od klasičnog čipsa. Takozvani "pomfrit iz pećnice" također se malo razlikuje od uobičajenih varijanti: reže se otprilike tri puta deblje i prži u posebnim tavama, što ga čini posebno hrskavim. Tortilja čips se pravi od kukuruznog brašna i obično je trokutastog oblika. Prilikom pripreme prvo se napravi okrugla tortilja koja se reže na trokute. Kukuruzni čips porijeklom je iz Meksika i za razliku od klasičnog čipsa često se poslužuje s umakom. Izvorno je čips bio samo slan - danas su dostupni različiti okusi. Osim začina, koriste se i arome i umjetni pojačivači okusa poput glutamata. Iako to čipsu daje pikantan okus, pretjerana konzumacija može imati neželjene učinke na ljudski organizam. To je još jedan razlog zašto čips treba jesti samo u malim količinama. Najpopularniji je čips s okusom čilija. Također popularne kombinacije s vrhnjem i lukom, sirom, kečapom, slaninom, roštiljem, tzatziki salatom...

Primajte posebne ponude

Prijavite se na Shoptokove e-novosti za lakšu odluku pri svakoj kupnji.