Besplatna
registracija

Besplatna
registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Besplatna registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Topla čokolada i kakao napitci

2 proizvoda 1 trgovina
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena

Sortiraj
 

Često postavljana pitanja

Može li se kakao koristiti u druge svrhe osim za piće?

Apsolutno. Kakao prah je izuzetno svestran i koristi se pri pripremi kolača, muffina, keksa, torti... u zdravim desertima (proteinske kuglice, zobene pahuljice, smoothieji), zdravim maskama za lice (bogat antioksidansima i stimulira kožu), aditivima (pri pripremi umaka od čilija ili mole umaka u meksičkoj kuhinji). Kakao nije rezerviran samo za pića - koristi se svugdje gdje je potrebna bogata, čokoladna nota, ali i tamo gdje se traži antioksidativni učinak.

Koje je mlijeko najbolje za pripremu tople čokolade ili kakao napitka?

Izbor mlijeka utječe i na okus i na teksturu napitka. Punomasno kravlje mlijeko daje najkremastiji i najbogatiji okus te je idealno za tradicionalnu toplu čokoladu, dok su biljna mlijeka (bademovo, zobeno, sojino, kokosovo) odlična alternativa za vegane ili osobe s intolerancijom na laktozu. Zobeno mlijeko ponaša se poput kravljeg mlijeka i daje punu teksturu, bademovo mlijeko daje lagan i blago orašast okus, a kokosovo mlijeko daje egzotičnu notu, ali može dominirati čokoladom. Važno je koristiti nezaslađenu verziju ako želite kontrolirati unos šećera.

Jesu li kakao i topla čokolada zdravi?

Ovisi o sastavu i količini. Kakao prah bez aditiva vrlo je bogat antioksidansima, flavonoidima i magnezijem, pa umjerena konzumacija može biti korisna, jer poboljšava raspoloženje (povećava serotonin i endorfine), može sniziti krvni tlak i podržava zdravlje srca i krvnih žila. Topla čokolada iz trgovina ili instant prahovi često sadrže puno šećera, mlijeka u prahu, stabilizatora i imaju manji postotak pravog kakaa - pa su više desert nego zdravo piće. Najzdravija opcija je sami pripremiti napitak od čistog kakao praha s mlijekom (ili biljnim mlijekom) i minimalno ga zasladiti.

Koja je razlika između tople čokolade i napitka od kakaa?

Iako se često koriste naizmjenično, topla čokolada i napitak od kakaa nisu isti. Topla čokolada se priprema od rastopljene čokolade (ili čokolade u prahu s visokim udjelom kakaa i kakao maslaca), pa ima gušću teksturu, puniji okus i bogatiju aromu. Sadrži više masti i može biti vrlo kremasta. Napitak od kakaa koristi kakao u prahu (bez masti) pomiješan s mlijekom ili vodom i šećerom. Obično je lakši i manje intenzivan, ali može biti zdraviji, posebno ako se radi o nezaslađenom kakau s dodanim prirodnim sladilima. U osnovi, topla čokolada je luksuznija i dekadentnija, dok je napitak od kakaa jednostavniji i često se koristi u svakodnevnoj prehrani.

Sadrži li kakao kofein?

Da, ali u puno manjim količinama od kave. U prosjeku, šalica kakao napitka sadrži 10–25 mg kofeina, u usporedbi sa 70–150 mg u šalici kave. Kakao također sadrži teobromin, koji ima blagi stimulirajući učinak, ali je blaži i traje dulje. Stoga je kakao često prikladniji za ljude koji ne podnose kofein, kao i za konzumaciju navečer.

 
 

 

Topla čokolada i kakao napitci – topla utjeha u svakoj šalici

Ništa ne grije dušu i tijelo kao kvalitetna topla čokolada ili ukusan kakao napitak. Bilo da ih pijete kao dio jutarnje rutine, u pauzi tijekom dana ili navečer za opuštanje, ovi napici su nezaobilazni zimski klasici i omiljeni u svako doba godine. Savršeni za djecu, ali i odrasle koji žele uživati u slatkom i kremastom napitku, danas su dostupni u raznim oblicima, pakiranjima i okusima.

Klasična topla čokolada – bogatstvo okusa koje osvaja

Topla čokolada je gust, intenzivan napitak koji se priprema od pravog kakao praha, mlijeka i često dodatnog šećera ili komadića prave čokolade. Može biti lagana i pitka ili gusta poput pudinga. Ovisno o sastavu i načinu pripreme, postoje različite varijacije – od klasične mliječne do tamnije, gorke verzije s visokim udjelom kakaa.

Među najtraženijim proizvodima na tržištu je Dolcezza topla čokolada, poznata po svom savršeno kremastom balansu okusa i odličnoj gustoći – idealna je i za kućnu pripremu i za ugostiteljstvo. Dr. Oetker topla čokolada je praktična i lako dostupna opcija u prahu koja se brzo priprema, bez gubitka na kvaliteti ili okusu.

Topla čokolada u prahu i na štapiću

Kada je u pitanju jednostavnost, topla čokolada u prahu ostaje najčešći izbor. Dolazi u vrećicama, kutijama ili većim pakiranjima, a pogodna je za brzu pripremu – dovoljno je dodati toplo mlijeko ili vodu, promiješati i uživanje može početi. Ova varijanta koristi se kod kuće, ali i u ugostiteljskim objektima, a dostupna je u više brendova i aroma.

Za istinske hedoniste, topla čokolada na štapiću predstavlja poseban užitak – kockica prave čokolade pričvršćena na drveni štapić polako se otapa u mlijeku, oslobađajući punu aromu kakaa uz dodatnu dozu romantike i elegancije.

Kakao napitci – laganija varijanta za svaki dan

Za one koji više vole blaže napitke, tu su kakao napitci. Imaju niži udio masti i često manje šećera, pa su odličan izbor za djecu, ali i za odrasle koji traže zdraviju alternativu zaslađenim pićima. Često se konzumiraju za doručak, u kombinaciji sa žitaricama ili kao dio večernjeg obroka.

Kakao prah može biti čist i nezaslađen – idealan za kulinarske recepte – ili instant varijanta s dodatkom šećera i mlijeka u prahu, namijenjena brzoj pripremi. U ponudi su i obogaćeni kakao napici s dodatkom vitamina i minerala, što ih čini dobrim izborom za svakodnevnu konzumaciju.

Brendovi i ponuda – za svakoga ponešto

Na tržištu dominiraju poznata imena poput Dolcezza i Dr. Oetker, kao i brojni drugi proizvođači koji nude toplu čokoladu u prahu u raznim pakiranjima. Sve je više i specijaliziranih brendova koji nude toplu čokoladu na štapiću, često u kombinaciji sa začinima poput cimeta, naranče ili lješnjaka.