Crni petak – najveći
popusti u Hrvatskoj!

Crni petak – najveći
popusti u Hrvatskoj!

Velika slika,
još veća ušteda

Pametni mobiteli
na popustu

Crni petak
2025

Uštedi na
TV-u

Mobiteli na popustu

Kvasac

1 proizvod 1 trgovina
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena
Tagovi

 

Često postavljana pitanja

Kako koristiti svježi i suhi kvasac?

Svježi kvasac se obično otapa u mlakoj vodi ili mlijeku s malo šećera kako bi se aktivirao prije dodavanja u brašno. Suhi kvasac se često može izravno umiješati u brašno, ali za brže i sigurnije dizanje tijesta preporučuje se da se i on aktivira u mlakoj vodi ili mlijeku.

Kako mogu znati je li kvasac još uvijek dobar za upotrebu?

Kod svježeg kvasca, znakovi da nije dobar su tamne mrlje, neugodan miris i suhoća. Ako se tijekom aktivacije ne pojave mjehurići i pjena, to znači da je kvasac izgubio svoju snagu. Suhi kvasac se testira miješanjem s toplom vodom i malo šećera - ako se ne zapjeni unutar 10 minuta, više nije aktivan.

Može li se suhi kvasac zamijeniti svježim i obrnuto?

Da, može. Jedna kocka svježeg kvasca (oko 40 g) odgovara jednoj vrećici suhog kvasca (oko 7 g). Možete ih zamijeniti u receptima, ali trebate obratiti pozornost na način na koji se aktiviraju i dodaju u tijesto.

Koja je razlika između svježeg i suhog kvasca?

Svježi kvasac dolazi u obliku kocke i ima mekšu, vlažniju teksturu, dok je suhi kvasac granuliran i u prahu. Oba imaju istu funkciju - dizanje tijesta - ali se razlikuju u načinu upotrebe i roku trajanja. Svježi kvasac mora se čuvati u hladnjaku i upotrijebiti u kratkom vremenskom razdoblju, dok suhi kvasac može trajati mjesecima ako je dobro zatvoren i čuvan na suhom mjestu.

Zašto tijesto ponekad ne naraste iako sam dodao kvasac?

Razlozi mogu biti različiti: kvasac je možda bio neaktivan, tekućina u kojoj je aktiviran bila je prevruća i ubila kvasac, brašno je bilo loše kvalitete ili tijesto nije dovoljno dugo stajalo na toplom mjestu. Također, previše soli u tijestu može usporiti ili potpuno zaustaviti djelovanje kvasca.

Je li nutritivni kvasac posni?

Nutritivni kvasac je proizvod napravljen od deaktiviranog kvasca i koristi se kao dodatak prehrani zbog bogatstva vitaminima, posebno B kompleksom. Sam po sebi, nutritivni kvasac je posni jer ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla. Zato ga vegani i postači često koriste kao zamjenu za sir zbog njegovog orašastog i "sirastog" okusa. Međutim, važno je provjeriti deklaraciju jer neki proizvođači mogu dodati aditive koji nisu uvijek 100% biljnog podrijetla.

Može li se kvasac pokvariti?

Da, kvasac je živi mikroorganizam i može se pokvariti. Kod svježeg kvasca to se može vidjeti po promjeni boje (sive ili tamne mrlje), neugodnom mirisu i suhoći. Suhi kvasac je trajniji, ali s vremenom gubi snagu - ako ga aktivirate u mlakoj vodi s malo šećera i ne zapjeni se unutar 10 minuta, to znači da više nije upotrebljiv. Nutritivni kvasac je deaktiviran i ne može "pokvariti tijesto", ali i on ima rok trajanja, nakon kojeg gubi svoja nutritivna svojstva i aromu.

Sadrži li kvasac gluten?

Sam kvasac, bilo svježi ili suhi, prirodno ne sadrži gluten. Međutim, ako se proizvodi ili pakira u objektima u kojima se prerađuje i brašno, može doći do unakrsne kontaminacije. Stoga bi osobe s celijakijom ili visokim stupnjem intolerancije na gluten trebale birati kvasac označen kao bez glutena. Nutritivni kvasac također ne sadrži gluten, osim ako nije drugačije navedeno na pakiranju.

 
 

 

Kvasac - ključ za savršeno tijesto

Kvasac je nezamjenjiv u pekarstvu, ali i kao dodatak prehrani zbog svojih nutritivnih svojstava. Njegova osnovna funkcija je da tijesto naraste, dajući kruhu, pizzi i raznim pecivima prozračnu i mekanu strukturu. Kvasac sadrži vitamine B skupine, minerale i proteine, zbog čega je važan za pravilnu funkciju organizma. U trgovinama se mogu kupiti različite vrste – od klasičnog pekarskog, preko pivskog do nutritivnog i specijaliziranih varijanti poput selenskog kvasca.

Pekarski kvasac - za najukusnija peciva

Osnovna funkcija pekarskog kvasca je fermentacija – proces u kojem se šećeri u tijestu pretvaraju u ugljični dioksid i alkohol, što dovodi do rasta tijesta i stvaranja prozračne, mekane teksture. Bez kvasca, kruh i peciva ne bi imali karakterističan oblik, volumen ni sočnost.

Na tržištu se mogu pronaći različite vrste pekarskog kvasca. Klasični suhi kvasac je praktičan jer ima dug rok trajanja i može se čuvati izvan hladnjaka. Aktivni suhi kvasac zahtijeva prethodno aktiviranje u mlakoj vodi ili mlijeku, ali jamči savršeno dizanje tijesta. Postoji i svježi kvasac, poznat i kao pivski kvasac, koji je tradicionalni izbor u pekarskoj proizvodnji i često se koristi u kućanstvima za pripremu kruha i peciva.

Pivski kvasac

Pivski kvasac najpoznatija je varijanta kvasca koja se koristi kako u pekarstvu, tako i kao dodatak prehrani. Sadrži visok postotak proteina i esencijalnih aminokiselina, kao i vitamine B1, B2, B3, B6 i B12, a poznat je po tome što može poboljšati metabolizam i imunološki sustav. Može se koristiti i kao suplement u prahu ili tabletama, što ga čini praktičnim za svakodnevnu upotrebu. Ovi nutrijenti podržavaju energiju, metabolizam i funkciju živčanog sustava. Pivski kvasac također je bogat mineralima poput selena, cinka i željeza, što doprinosi očuvanju imunološkog sustava, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i općem zdravlju organizma. Zbog svojih nutritivnih karakteristika, često se koristi kao suplement ili dodatak u pripremi hrane.

Nutritivni kvasac

Nutritivni kvasac je dehidrirani oblik kvasca koji se koristi kao dodatak prehrani zbog bogatog sadržaja proteina, vitamina B skupine i minerala. Za razliku od klasičnog pivskog kvasca, nutritivni kvasac najčešće se ne koristi za pečenje, već za poboljšanje nutritivne vrijednosti jela. Njegov karakterističan orašasti i pomalo sirasti okus čini ga popularnim kod vegana, sportaša i osoba koje traže zdrave alternative obrocima. Odličan je za posipanje po tjesteninama, salatama, juhama ili kao dodatak umacima, jer ne sadrži gluten i lako se kombinira s raznim jelima.

Nutritivni kvasac bogat je B vitaminima, što doprinosi energiji, zdravlju kože, kose i noktiju, ali i pravilnoj funkciji živčanog sustava. Sadrži visok postotak proteina i esencijalnih aminokiselina, kao i minerale poput selena, cinka i željeza. Redovitom upotrebom nutritivnog kvasca možete poboljšati nutritivni status organizma i dopuniti dnevni unos važnih nutrijenata.

Selenski kvasac

Selenski kvasac je specijalizirani oblik kvasca obogaćen selenom, esencijalnim mineralom važnim za imunološki sustav, antioksidativnu zaštitu i pravilno funkcioniranje organizma. Za razliku od klasičnog pivskog kvasca koji se koristi u pekarstvu, selenski kvasac prvenstveno je namijenjen kao dodatak prehrani. On kombinira nutritivne prednosti kvasca s koncentracijom selena, što ga čini posebno pogodnim za osobe koje žele poboljšati svoj nutritivni status.

Selenski kvasac sadrži visoku razinu selena, ali je također bogat proteinima, vitaminima B skupine i mineralima. Selen je poznat po svojoj ulozi u antioksidativnoj zaštiti stanica, očuvanju zdravlja štitnjače i jačanju imunološkog sustava. Redovita upotreba selenskog kvasca može doprinijeti boljem općem zdravlju, povećanju energije i zaštiti od oksidativnog stresa. Za dodatnu nutritivnu vrijednost, selenski kvasac često se koristi u kombinaciji s nutritivnim i pivskim kvascem.