Besplatna
registracija

Besplatna
registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Besplatna registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Kvasac

1 proizvod 1 trgovina
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena

Sortiraj
 

Često postavljana pitanja

Sadrži li kvasac gluten?

Sam kvasac, bilo svježi ili suhi, prirodno ne sadrži gluten. Međutim, ako se proizvodi ili pakira u objektima u kojima se prerađuje i brašno, može doći do unakrsne kontaminacije. Stoga bi osobe s celijakijom ili visokim stupnjem intolerancije na gluten trebale birati kvasac označen kao bez glutena. Nutritivni kvasac također ne sadrži gluten, osim ako nije drugačije navedeno na pakiranju.

Može li se kvasac pokvariti?

Da, kvasac je živi mikroorganizam i može se pokvariti. Kod svježeg kvasca to se može vidjeti po promjeni boje (sive ili tamne mrlje), neugodnom mirisu i suhoći. Suhi kvasac je trajniji, ali s vremenom gubi snagu - ako ga aktivirate u mlakoj vodi s malo šećera i ne zapjeni se unutar 10 minuta, to znači da više nije upotrebljiv. Nutritivni kvasac je deaktiviran i ne može "pokvariti tijesto", ali i on ima rok trajanja, nakon kojeg gubi svoja nutritivna svojstva i aromu.

Je li nutritivni kvasac posni?

Nutritivni kvasac je proizvod napravljen od deaktiviranog kvasca i koristi se kao dodatak prehrani zbog bogatstva vitaminima, posebno B kompleksom. Sam po sebi, nutritivni kvasac je posni jer ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla. Zato ga vegani i postači često koriste kao zamjenu za sir zbog njegovog orašastog i "sirastog" okusa. Međutim, važno je provjeriti deklaraciju jer neki proizvođači mogu dodati aditive koji nisu uvijek 100% biljnog podrijetla.

Zašto tijesto ponekad ne naraste iako sam dodao kvasac?

Razlozi mogu biti različiti: kvasac je možda bio neaktivan, tekućina u kojoj je aktiviran bila je prevruća i ubila kvasac, brašno je bilo loše kvalitete ili tijesto nije dovoljno dugo stajalo na toplom mjestu. Također, previše soli u tijestu može usporiti ili potpuno zaustaviti djelovanje kvasca.

Kako koristiti svježi i suhi kvasac?

Svježi kvasac se obično otapa u mlakoj vodi ili mlijeku s malo šećera kako bi se aktivirao prije dodavanja u brašno. Suhi kvasac se često može izravno umiješati u brašno, ali za brže i sigurnije dizanje tijesta preporučuje se da se i on aktivira u mlakoj vodi ili mlijeku.

Može li se suhi kvasac zamijeniti svježim i obrnuto?

Da, može. Jedna kocka svježeg kvasca (oko 40 g) odgovara jednoj vrećici suhog kvasca (oko 7 g). Možete ih zamijeniti u receptima, ali trebate obratiti pozornost na način na koji se aktiviraju i dodaju u tijesto.

Kako mogu znati je li kvasac još uvijek dobar za upotrebu?

Kod svježeg kvasca, znakovi da nije dobar su tamne mrlje, neugodan miris i suhoća. Ako se tijekom aktivacije ne pojave mjehurići i pjena, to znači da je kvasac izgubio svoju snagu. Suhi kvasac se testira miješanjem s toplom vodom i malo šećera - ako se ne zapjeni unutar 10 minuta, više nije aktivan.

Koja je razlika između svježeg i suhog kvasca?

Svježi kvasac dolazi u obliku kocke i ima mekšu, vlažniju teksturu, dok je suhi kvasac granuliran i u prahu. Oba imaju istu funkciju - dizanje tijesta - ali se razlikuju u načinu upotrebe i roku trajanja. Svježi kvasac mora se čuvati u hladnjaku i upotrijebiti u kratkom vremenskom razdoblju, dok suhi kvasac može trajati mjesecima ako je dobro zatvoren i čuvan na suhom mjestu.

 
 

 

Kvasac - ključ za savršeno tijesto

Kvasac je nezamjenjiv u pekarstvu, ali i kao dodatak prehrani zbog svojih nutritivnih svojstava. Njegova osnovna funkcija je da tijesto naraste, dajući kruhu, pizzi i raznim pecivima prozračnu i mekanu strukturu. Kvasac sadrži vitamine B skupine, minerale i proteine, zbog čega je važan za pravilnu funkciju organizma. U trgovinama se mogu kupiti različite vrste – od klasičnog pekarskog, preko pivskog do nutritivnog i specijaliziranih varijanti poput selenskog kvasca.

Pekarski kvasac - za najukusnija peciva

Osnovna funkcija pekarskog kvasca je fermentacija – proces u kojem se šećeri u tijestu pretvaraju u ugljični dioksid i alkohol, što dovodi do rasta tijesta i stvaranja prozračne, mekane teksture. Bez kvasca, kruh i peciva ne bi imali karakterističan oblik, volumen ni sočnost.

Na tržištu se mogu pronaći različite vrste pekarskog kvasca. Klasični suhi kvasac je praktičan jer ima dug rok trajanja i može se čuvati izvan hladnjaka. Aktivni suhi kvasac zahtijeva prethodno aktiviranje u mlakoj vodi ili mlijeku, ali jamči savršeno dizanje tijesta. Postoji i svježi kvasac, poznat i kao pivski kvasac, koji je tradicionalni izbor u pekarskoj proizvodnji i često se koristi u kućanstvima za pripremu kruha i peciva.

Pivski kvasac

Pivski kvasac najpoznatija je varijanta kvasca koja se koristi kako u pekarstvu, tako i kao dodatak prehrani. Sadrži visok postotak proteina i esencijalnih aminokiselina, kao i vitamine B1, B2, B3, B6 i B12, a poznat je po tome što može poboljšati metabolizam i imunološki sustav. Može se koristiti i kao suplement u prahu ili tabletama, što ga čini praktičnim za svakodnevnu upotrebu. Ovi nutrijenti podržavaju energiju, metabolizam i funkciju živčanog sustava. Pivski kvasac također je bogat mineralima poput selena, cinka i željeza, što doprinosi očuvanju imunološkog sustava, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i općem zdravlju organizma. Zbog svojih nutritivnih karakteristika, često se koristi kao suplement ili dodatak u pripremi hrane.

Nutritivni kvasac

Nutritivni kvasac je dehidrirani oblik kvasca koji se koristi kao dodatak prehrani zbog bogatog sadržaja proteina, vitamina B skupine i minerala. Za razliku od klasičnog pivskog kvasca, nutritivni kvasac najčešće se ne koristi za pečenje, već za poboljšanje nutritivne vrijednosti jela. Njegov karakterističan orašasti i pomalo sirasti okus čini ga popularnim kod vegana, sportaša i osoba koje traže zdrave alternative obrocima. Odličan je za posipanje po tjesteninama, salatama, juhama ili kao dodatak umacima, jer ne sadrži gluten i lako se kombinira s raznim jelima.

Nutritivni kvasac bogat je B vitaminima, što doprinosi energiji, zdravlju kože, kose i noktiju, ali i pravilnoj funkciji živčanog sustava. Sadrži visok postotak proteina i esencijalnih aminokiselina, kao i minerale poput selena, cinka i željeza. Redovitom upotrebom nutritivnog kvasca možete poboljšati nutritivni status organizma i dopuniti dnevni unos važnih nutrijenata.

Selenski kvasac

Selenski kvasac je specijalizirani oblik kvasca obogaćen selenom, esencijalnim mineralom važnim za imunološki sustav, antioksidativnu zaštitu i pravilno funkcioniranje organizma. Za razliku od klasičnog pivskog kvasca koji se koristi u pekarstvu, selenski kvasac prvenstveno je namijenjen kao dodatak prehrani. On kombinira nutritivne prednosti kvasca s koncentracijom selena, što ga čini posebno pogodnim za osobe koje žele poboljšati svoj nutritivni status.

Selenski kvasac sadrži visoku razinu selena, ali je također bogat proteinima, vitaminima B skupine i mineralima. Selen je poznat po svojoj ulozi u antioksidativnoj zaštiti stanica, očuvanju zdravlja štitnjače i jačanju imunološkog sustava. Redovita upotreba selenskog kvasca može doprinijeti boljem općem zdravlju, povećanju energije i zaštiti od oksidativnog stresa. Za dodatnu nutritivnu vrijednost, selenski kvasac često se koristi u kombinaciji s nutritivnim i pivskim kvascem.