Besplatna
registracija

Besplatna
registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Besplatna registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Kefir

0 proizvoda 0 trgovina
Filteri
Filtriranje
Cijena

Sortiraj
 

 
 

 
Kefir je fermentirano mlijeko i ukusna, pjenasta, osvježavajuća i probiotička alternativa jogurtu. Dobiva se fermentacijom zrna mliječnog kefira u mlijeku 1-2 dana.

Kad ljudi govore o kefiru, većina ljudi govori o mliječnom kefiru. Ovo je mikrobna kultura koja, za razliku od vodenog kefira, fermentira mlijeko (umjesto vode) u ukusan i probiotski napitak koji se uvijek iznova radi. Na tržištu su također dostupne kefirne kulture u obliku praha iz kojih se može proizvesti fermentirani proizvod.

Kada se procijedi, kefir ima oblik gruda. Što dulje fermentira, to se više laktoze razgrađuje i konzistencija postaje kremastija. Ako mliječni kefir dugo fermentira, može biti dosta kiseo. Ako normalno fermentira, slatko-kiselog je okusa i lagano pecka u ustima.

Zbog kiselog okoliša, u kojem nastaje i ugljična kiselina, mliječni kefir je drugim prirodnim tvarima zaštićen od vanjske kontaminacije patogenim klicama. Kvasac sadržan u kefiru također stvara ugljičnu kiselinu kada se šećer razgrađuje. Daje mu onaj ugodan osjećaj peckanja na jeziku. Ovisno o tome kako je napravljen (npr. drugom fermentacijom), mliječni kefir može imati veću karbonizaciju.