Besplatna
registracija

Besplatna
registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Besplatna registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Kečap i umak od rajčice

10 proizvoda 1 trgovina
Filteri
Sortiraj
 
 
 

 

Kečap – omiljeni dodatak u svakom domu

Kečap je jedan od najpoznatijih i najkorištenijih umaka širom svijeta. Osnovu mu čini rajčica, kojoj se dodaju ocat, šećer, sol i razni začini, čime se dobiva karakterističan slatkasto-kiseli okus. Iako potječe iz Kine gdje je prvotno predstavljao fermentirani riblji umak, moderni kečap kakvog danas poznajemo nastao je u Americi i brzo osvojio globalna tržišta. Danas se koristi uz gotovo sve – od pomfrita, pljeskavica i kobasica, do jela s roštilja, tjestenina i ribe.

Poznati proizvođači kečapa

Na hrvatskom tržištu postoji velik izbor kečapa, a među najpopularnijim brendovima su:

• Kečap Heinz – sinonim za originalni američki kečap. Poznat je po bogatom okusu, gustoj teksturi i prepoznatljivoj ambalaži, Heinz kečap je često prvi izbor onih koji žele pravi klasični kečap bez kompromisa.
• Kečap Podravka – hrvatski brend koji je vrlo zastupljen u Hrvatskoj. Nudi različite okuse, od blagih do ljutih, te je cjenovno pristupačan.
• Kečap Zvijezda – poznati hrvatski brend koji nudi kvalitetan kečap prepoznatljivog okusa i često dostupan u domaćim trgovinama.

Ovi brendovi nude različite varijante – od blagih do ljutih, s dodatkom začinskog bilja ili bez.

Blagi kečap – nježan okus za cijelu obitelj

Za one koji ne vole previše intenzivne i pikantne okuse, blagi kečap je idealan izbor. Sadrži manje octa i začina, što ga čini pogodnim za djecu i sve one s osjetljivijim želucem. Blagi kečap je čest izbor u školskim obrocima, dječjim rođendanima i kao prilog uz piletinu, sendviče i pečeni krumpir.

Domaći kečap Podravka – povratak tradiciji

Za one koji preferiraju prirodniji način prehrane i žele izbjeći industrijske dodatke, domaći kečap Podravka nudi savršenu alternativu. Pravljen prema tradicionalnim receptima, ovaj kečap koristi zrele domaće rajčice, prirodne začine i ne sadrži umjetne konzervanse. Njegov okus je bogat, ali blag, s primjesama češnjaka i bosiljka, te je odličan kao dodatak kuhanim jelima ili kao baza za pripremu umaka za pizzu.

Paradajz sos – nezaobilazna osnova za mnoga jela

Za razliku od kečapa koji je gotov dodatak jelima, umak od rajčice najčešće se koristi kao sastojak u kuhanju. To je tekuća i manje zaslađena verzija proizvoda od rajčice, s izraženijim okusom termički obrađene rajčice i lagano začinjen. Uglavnom se koristi za pripremu tjestenina, pizza, lazanja, musaka, gulaša i raznih jela na žlicu.

Sos od rajčice – domaća i industrijska varijanta

Sos od rajčice je naziv za sve vrste termički obrađene rajčice – bilo kuhanu rajčicu, sok od rajčice ili umak s dodatkom začina. Može se kupiti gotov, ali mnoga domaćinstva ga još uvijek pripremaju tijekom ljeta za zimnicu. Industrijski proizvedeni paradajz sosovi često sadrže dodatke poput luka, paprike, češnjaka i origana, kako bi odmah bili spremni za upotrebu.

Pelati – srce svakog pravog sosa

Pelati su oguljene rajčice, blago kuhane i konzervirane u vlastitom soku. Najčešće dolaze u konzervama i koriste se kao osnova za različite umake i kuhana jela. Pelati omogućuju kuharima da kontroliraju gustoću, začine i način pripreme umaka, što ih čini vrlo fleksibilnim sastojkom. Talijanska kuhinja ih obožava, a na hrvatskom tržištu su vrlo poznate pelati marke kao što je Mutti – bilo da pripremate paradajz juhu, umak za ćufte ili domaći bećarac.

Cijene kečapa i paradajz sosa – pregled ponude

• Heinz kečap (460 g): oko 2,10–3,40 EUR
• Podravka i Vegeta kečap (450–500 g): oko 1,30–2,10 EUR
• Domaći kečap Podravka (500 ml): oko 3,00–4,30 EUR
• Paradajz sos u tegli ili boci (300–500 g): oko 0,90–2,10 EUR
• Pelati u konzervi (npr. Mutti) (400 g): od 1,00 do 1,90 EUR
• Veća pakiranja za zimnicu (3–5 kg): često povoljnija opcija, oko 4,30–6,80 EUR

Zajedno u kuhinji – kečap i paradajz sos

Iako na prvi pogled slični, jer potječu od iste osnovne namirnice – rajčice – kečap i paradajz sos imaju različitu uporabu, okus i teksturu. Kečap je sladak, gust i spreman za posluživanje, dok je paradajz sos neutralniji i češće se koristi kao dio recepta. Oba proizvoda su praktična, ukusna i nezamjenjiva u kuhinji svakog domaćinstva. Njihova dostupnost u raznim oblicima i okusima čini ih savršenim pratiteljima u svakodnevnoj pripremi obroka – od najjednostavnijih do najsvečanijih.