Besplatna
registracija

Besplatna
registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Besplatna registracija

Osvježi se i uštedi!

Sve za roštilj!

Ocat

4 proizvoda 1 trgovina
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cijena

Sortiraj
 
 
 

 

Ocat – namirnica s brojnim primjenama

Ocat je mnogo više od začina za salate. Već se stoljećima koristi u kulinarstvu, medicini i prirodnoj kozmetici. Ovisno o sirovini i procesu fermentacije, razlikujemo više vrsta – svaka ima svoje specifičnosti, okus i namjenu. Danas su najzastupljeniji jabučni, alkoholni, vinski i balzamični ocat, kao i egzotičnije varijante poput rižinog octa.

Jabučni ocat – najpoznatiji prirodni saveznik za zdravlje

Jabučni ocat jedna je od najpopularnijih vrsta octa, osobito među onima koji teže zdravom načinu života. Dobiva se fermentacijom soka od jabuke i bogat je octenom kiselinom, enzimima i probioticima. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, probavi, detoksikaciji organizma te pri mršavljenju. Može se koristiti i za njegu kože, protiv peruti ili kao prirodni tonik za lice.

Organski jabučni ocat, koji sadrži "matičnu kulturu", smatra se najljekovitijim jer je minimalno obrađen i zadržava najviše korisnih sastojaka. Preporučuje se razrjeđivanje s vodom i konzumacija na prazan želudac, ali se može koristiti i kao preljev za salate.

Vinski ocat – ljekovitost i tradicionalna primjena

Vinski ocat nastaje fermentacijom vina i bogat je polifenolima i flavonoidima. U narodnoj medicini poznat je po svojoj ljekovitosti jer se koristi za snižavanje krvnog tlaka, poboljšanje cirkulacije i jačanje metabolizma. Njegov snažan okus odlično se uklapa u mediteranske recepte, marinade, preljeve i umake. Posebno je cijenjen crveni vinski ocat, koji sadrži više antioksidansa, no popularan je i bijeli, koji se koristi u pripremi laganih jela i osvježavajućih salata.

Alkoholni ocat – najčešći izbor u kućanstvima

Alkoholni ocat, poznat i kao bijeli ocat, dobiva se industrijskom fermentacijom etanola. Ima visok sadržaj octene kiseline (obično 9%) i koristi se najčešće za čišćenje, dezinfekciju, kao i za zimnicu i ukiseljavanje povrća.

Ako se pitate je li alkoholni ocat zdrav, odgovor ovisi o načinu uporabe. Za konzumaciju je dopušten u malim količinama, no zbog jačine i niže nutritivne vrijednosti nije preporučljiv za redovitu prehranu, za razliku od jabučnog ili vinskog octa. Ipak, za kuhanje i upotrebu u kućanstvu ostaje nezamjenjiv – kao prirodni odmašćivač, sredstvo za uklanjanje kamenca i osvježivač prostora.

Balzamični ocat – talijanski klasik bogatog okusa

Balzamični ocat (aceto balsamico) je tamno, gusto i aromatično octeno sredstvo koje potječe iz Italije. Dobiva se od kuhanog mošta grožđa i fermentira godinama u drvenim bačvama. Izvrsno se koristi uz sireve, meso, povrće s roštilja i voće, a koristi se i za glaziranje i dekoraciju jela. Zbog svoje kompleksnosti i slatko-kiselog okusa, balzamični ocat omiljeni je dodatak u profesionalnoj gastronomiji.

Rižin ocat – blaga i egzotična aroma

Rižin ocat potječe iz azijske kuhinje i koristi se najčešće u pripremi sushija, marinada i laganih jela. Blagog je okusa i sadrži manje kiseline u usporedbi s vinskim ili alkoholnim octom. Pogodan je za one koji preferiraju suptilne začine, a pritom ima i blagotvorno djelovanje na probavu.