Ocat je mnogo više od začina za salate. Već se stoljećima koristi u kulinarstvu, medicini i prirodnoj kozmetici. Ovisno o sirovini i procesu fermentacije, razlikujemo više vrsta – svaka ima svoje specifičnosti, okus i namjenu. Danas su najzastupljeniji jabučni, alkoholni, vinski i balzamični ocat, kao i egzotičnije varijante poput rižinog octa.
Jabučni ocat jedna je od najpopularnijih vrsta octa, osobito među onima koji teže zdravom načinu života. Dobiva se fermentacijom soka od jabuke i bogat je octenom kiselinom, enzimima i probioticima. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, probavi, detoksikaciji organizma te pri mršavljenju. Može se koristiti i za njegu kože, protiv peruti ili kao prirodni tonik za lice.
Organski jabučni ocat, koji sadrži "matičnu kulturu", smatra se najljekovitijim jer je minimalno obrađen i zadržava najviše korisnih sastojaka. Preporučuje se razrjeđivanje s vodom i konzumacija na prazan želudac, ali se može koristiti i kao preljev za salate.
Vinski ocat nastaje fermentacijom vina i bogat je polifenolima i flavonoidima. U narodnoj medicini poznat je po svojoj ljekovitosti jer se koristi za snižavanje krvnog tlaka, poboljšanje cirkulacije i jačanje metabolizma. Njegov snažan okus odlično se uklapa u mediteranske recepte, marinade, preljeve i umake. Posebno je cijenjen crveni vinski ocat, koji sadrži više antioksidansa, no popularan je i bijeli, koji se koristi u pripremi laganih jela i osvježavajućih salata.
Alkoholni ocat, poznat i kao bijeli ocat, dobiva se industrijskom fermentacijom etanola. Ima visok sadržaj octene kiseline (obično 9%) i koristi se najčešće za čišćenje, dezinfekciju, kao i za zimnicu i ukiseljavanje povrća.
Ako se pitate je li alkoholni ocat zdrav, odgovor ovisi o načinu uporabe. Za konzumaciju je dopušten u malim količinama, no zbog jačine i niže nutritivne vrijednosti nije preporučljiv za redovitu prehranu, za razliku od jabučnog ili vinskog octa. Ipak, za kuhanje i upotrebu u kućanstvu ostaje nezamjenjiv – kao prirodni odmašćivač, sredstvo za uklanjanje kamenca i osvježivač prostora.
Balzamični ocat (aceto balsamico) je tamno, gusto i aromatično octeno sredstvo koje potječe iz Italije. Dobiva se od kuhanog mošta grožđa i fermentira godinama u drvenim bačvama. Izvrsno se koristi uz sireve, meso, povrće s roštilja i voće, a koristi se i za glaziranje i dekoraciju jela. Zbog svoje kompleksnosti i slatko-kiselog okusa, balzamični ocat omiljeni je dodatak u profesionalnoj gastronomiji.
Rižin ocat potječe iz azijske kuhinje i koristi se najčešće u pripremi sushija, marinada i laganih jela. Blagog je okusa i sadrži manje kiseline u usporedbi s vinskim ili alkoholnim octom. Pogodan je za one koji preferiraju suptilne začine, a pritom ima i blagotvorno djelovanje na probavu.