Danas je guma poznata u cijelom svijetu. Iako ne daju nutritivnu vrijednost, vitamine niti utažuju glad, u njima uživaju i odrasli i djeca. Njihov slatki okus i intenzivna aroma obogaćena mentolom savršeno osvježavaju dah, pogotovo kada nemate pastu za zube pri ruci. Osim toga, ovaj neupadljivi proizvod može smanjiti razinu stresa i odvratiti pažnju od neugodnih misli.
Žvakaća guma prvenstveno je način da brzo osvježite dah nakon jela. Na tržištu postoji mnogo proizvoda različitih okusa, mirisa, tekstura i svojstava. Mnoge tvrtke diljem svijeta uključene su u proizvodnju ovog proizvoda.
Žvakaće gume proizvode različite tvrtke, pa mogu imati različite recepte za proizvodnju. Međutim, sastoji se od nekoliko osnovnih sastojaka, uključujući:
- gumenu podlogu koja proizvodu daje potrebna svojstva za žvakanje i ljudsko tijelo je ne probavlja, - konzervanse zahvaljujući kojima proizvod ima dugi rok trajanja, - smola koja gumu čini tvrdom i kompaktnom, - omekšivači, zahvaljujući kojima se žvakaća guma ne stvrdnjava i ima odgovarajuću mekoću, - punila koji gumi daju pravu teksturu, - zaslađivači i arome koji gumi daju željeni okus.
Na tržištu postoje mnoge vrste žvakaćih guma. Obično se razlikuju po okusu i to je aspekt na koji se najčešće obraća pozornost pri kupnji. Međutim, proizvođači također često koriste specifične aditive koji mogu biti korisni za zdravlje. To su između ostalog:
nikotin - uglavnom se koristi u pripravcima namijenjenim osobama koje su prestale pušiti; smanjuje želju za nikotinom i želju za posezanjem za cigaretom; fluor - zahvaljujući sadržaju ovog elementa povećava se apsorpcija kalcija, što učinkovito jača i štiti zube od karijesa; kalcij - žvakaća guma s ovim dodatkom ne samo da pozitivno utječe na strukturu zuba, već i povećava količinu iona u slini, čime štiti caklinu od demineralizacije; vitamini - zbog velike popularnosti žvakaćih guma među djecom i adolescentima, sastav proizvoda često je obogaćen vitaminima (C, A, B6, B12) koji donose dodatne zdravstvene dobrobiti organizmu najmlađih. .
Stručnjaci preporučuju žvakanje pepermint gume oko 20 minuta neposredno nakon svakog obroka. Na taj način se povećava količina izlučene sline i bikarbonata. Ovi spojevi pomažu neutralizirati kiseline koje se proizvode nakon svakog konzumiranog obroka.