Sirutka je tekućina koja ostaje nakon zgrušavanja i cijeđenja mlijeka. Dobiva se proizvodnjom domaćeg sira. Sirutka se smatrala ljekovitim proizvodom još u antičkoj Grčkoj. Hipokrat je preporučivao njegovu konzumaciju kod tuberkuloze, žutice i kožnih bolesti. U 18. stoljeću liječenje sirutkom bilo je osobito uobičajeno. Ispostavilo se da je ovo učinkovit diuretik, sedativ, tonik, koji se može koristiti za proljev, dizenteriju, kožne bolesti, kamence u mjehuru, trovanja. Sirutka se sastoji od približno 93,7% vode. Preostalih 6,3% pripada svemu najboljem što je u mlijeku. Glavni dio krute sirutke je laktoza, koja sprječava stvaranje neželjenih masnoća, te mliječni šećer. Laktoza također normalizira aktivnost gastrointestinalnog trakta. Sirutka sadrži kompletan skup vitamina B, kao i vitamin C, nikotinsku kiselinu, kolin, vitamin A, vitamin E i biotin. Također sadrži kalcij, magnezij i probiotičke bakterije. Sirutka je jedan od najzdravijih proizvoda dobivenih iz mlijeka. Zbog visokog sadržaja vitamina B, napitci na bazi sirutke djeluju jačajuće na cijeli organizam. Uzimanje sirutke prije obroka povoljno djeluje na izlučivanje želuca. Proteini sirutke koriste se za proizvodnju dječje hrane jer su po sastavu sličniji proteinima ljudskog mlijeka nego samom kravljem mlijeku. Mliječna sirutka sadrži niskomolekularne proteine koji su faktori rasta, reguliraju procese obnove i rasta stanica pa je sirutka pravi eliksir ljepote i zdravlja. Blagotvorno djeluje na stanje kože i kose pa se na njegovoj osnovi izrađuju vrlo učinkoviti kozmetički preparati. Sirutka usporava proces starenja jer ima antioksidativno djelovanje i ima regenerativna svojstva. Široko se koristi kod problema s viškom kilograma. Preporučuje se za liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre i bubrega, trovanja hranom, bolesti kardiovaskularnog sustava i cerebralnih žila, dišnog trakta, kože. Uspješno se koristi u liječenju bolesnika s dijabetes melitusom.